GuidePedia

0

Σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά εξαπέλυσε η διαγραφείσα βουλευτής κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορώντας τον για συρρίκνωση της παράταξης
Κορυφώνεται ο εμφύλιος στη δεξιά παράταξη μετά τη χθεσινή ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι προχωρεί στη συρρίκνωση του κόμματος, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε μετατρέπει «σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Ανοιξης» .
«Είναι άνευ σημασίας» ήταν η αντίδραση κύκλων της Ρηγίλλης στη δήλωση της πρώην υπουργού που επέλεξε να δώσει την πιο ηχηρή παρέμβασή της κατά του κ. Σαμαρά μετά τη διαγραφή της, δείχνοντας διάθεση για μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία της ΝΔ, στον αγώνα για τον επηρεασμό των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Σε αυτό το διχαστικό κλίμα στους κόλπους της Δεξιάς, η κυρία Μπακογιάννη προανήγγειλε εμμέσως τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ οι «καραμανλικοί» καυτηριάζουν την επιλογή του κ. Σαμαρά να αποκηρύξει με την προχθεσινή ομιλία του στο 3ο προσυνέδριο της ΝΔ την ιδεολογία του «μεσαίου χώρου».

«Ο κ. Σαμαράς με τη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) του ομιλία έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία συρρίκνωσης της Νέας Δημοκρατίας από μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Ανοιξης» ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη και συνέχισε: «Αφούέχει πρώτα επιλέξει να επενδύσει με τη στάση του στη χρεοκοπία της πατρίδας,τώρα αποκηρύσσει στην πράξη και το εύρος της ιδεολογίας της παράταξης».

Με την ίδια επιθετική ρητορική η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι τις «μεν ύβρεις» του κ. Σαμαρά για τη δική της, όπως είπε, υπεύθυνη στάση τις αντιπαρέρχεται, αλλά υπογράμμισε πως οφείλει να επισημάνει « την καταστρεπτική για την παράταξη πολιτική του που έχει ήδη οδηγήσει τους νεοδημοκράτες να εγκαταλείπουν μαζικά το κόμμα, όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες».

Παράλληλα έδειξε με πιο ξεκάθαρο τρόπο τον δρόμο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το οποίο στενοί της συνεργάτες επιμένουν πως δεν έχει αλλάξει. «Πιστεύω όμως ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας, σ΄ αυτή την κρίσιμη για τη σωτηρία της χώρας στιγμή, απαιτούν να έχουν ρόλο και λόγο. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν απαθείς και αδρανείς αυτή την καταστρεπτική πορεία» υπογράμμισε. Μ ε απαξίωση αντιμετώπισαν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά την παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη, μιλώντας για επιχειρηματολογία που δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των νεοδημοκρατών, ενώ αρκετοί υπενθύμιζαν με έμφαση τη στάση της ΝΔ στη Βουλή και στην καταψήφιση της συμφωνίας στήριξης, λέγοντας ότι ήταν μια επιλογή που καθημερινά δικαιώνεται.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της διαγραφείσας βουλευτού, αλλά ανταπάντησε στο επιχείρημα περί συρρίκνωσης τονίζοντας: «Η υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά κινητοποίησε και συσπείρωσε ευρύτατες μάζες του λαού. Η πορεία του δε στο πηδάλιο της κεντροδεξιάς παράταξης προχωρά τη διαδικασία συσπείρωσης» . Οι στενοί συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη επέμεναν ότι η πρώην υπουργός απάντησε στη μετατόπιση του κέντρου βάρους της ΝΔ από τον μεσαίο χώρο προς τα δεξιά και πλέον θα λέει ελεύθερα, χωρίς προσχήματα, τα όσα πιστεύει η κομματική βάση.

Αντιδράσεις καραμανλικών για τον «μεσαίο χώρο»
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να προτάξει τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ως ιδελογία της ΝΔ με την παράλληλη αποδόμηση της ιδεολογικής πλατφόρμας του προκατόχου του κ. Κ. Καραμανλή και του ιδεολογήματος περί «μεσαίου χώρου» προκαλεί την αντίδραση των καραμανλικών. Πολλοί μίλησαν για μία ακόμη κίνηση του κ. Σαμαρά να αποκήρυξει την περίοδο του κ. Καραμανλή, αν και χθες συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, όπως ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης , είπαν ότι είναι καλές οι σχέσεις τους. «Ο μεσαίος χώρος έδωσε δύο εκλογικές νίκες. Απατάται ο Σαμαράς εάν νομίζει ότι εκφράζει καλύτερα από τον Καραμανλή την Κεντροδεξιά» έλεγαν «καραμανλικοί», ενώ πολλά στελέχη αναφέρονταν στην ομιλία του κ. Δ. Αβραμόπουλου στο προσυνέδριο, όπου υπεραμύνθηκε του αστικού χαρακτήρα του κόμματος και της άποψης ότι το κόμμα συγγενεύει με το κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top