GuidePedia

0

Από τον Γιάννη Αργυρόπουλο
Πολλά αρνητικά σχόλια έχουν γραφτεί για τη πολυσχιδή αλλά και προκλητική προσωπικότητα, καθώς και τα “κατορθώματα” του Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου του κ. ΥΕΘΑ, Ταξίαρχου Παπανικολάου, τα οποία είναι απολύτως αληθή και αποτελούν κοινό μυστικό στους κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας (αλλά και του ΠΑΣΟΚ). Επιπλέον είναι επίσης γνωστό, ότι αρκετοί προσπάθησαν να ενημερώσουν απευθείας τον κ. Βενιζέλο για τους κινδύνους (πολιτικούς και μη) που εγκυμονεί η παρουσία του κ. Παπανικολάου σε αυτή τη νευραλγική θέση του ΥΠΕΘΑ.
Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες να αφυπνισθεί ο κατά τα άλλα ευφυής πολιτικός και έγκριτος καθηγητής κ. Βενιζέλος και να διερευνήσει τους λόγους αυτών των αντιδράσεων, έχουν πέσει στο...

κενό. Αντιθέτως η τυφλή υποστήριξη στον έμπιστο συνεργάτη του, έφθασε στο σημείο να τον επαναφέρει με νομικίστικους ελιγμούς στην ενεργό υπηρεσία (μοναδική περίπτωση εδώ και πολλά χρόνια), “ως μηδέποτε αποστρατευθέντα”. Προφανέστατα, σε λίγο θα τον καμαρώσουμε και Υποπτέραρχο.

Αναμφίβολα λοιπόν, όλες οι αντιδράσεις για να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα (ιδιαίτερα για τα στελέχη της ΠΑ που γνωρίζουν) είναι καταδικασμένες, για τον εξής επιπρόσθετο απλό λόγο: Εάν ήθελε ο κ. Βενιζέλος να ελέγξει τη προσωπικότητα του ανδρός, θα μπορούσε πολύ απλά να ρίξει μια αντικειμενική ματιά στο λαμπρό βιογραφικό του στενού του συνεργάτη, πριν τον επιλέξει και φυσικά πριν τον καλύψει και υποστηρίξει με τόσο πάθος και επιμονή. Εκεί λοιπόν θα έβλεπε ότι:
· Ως επιχειρησιακός ιπτάμενος αξιωματικός, ο κ. Παπανικολάου έχει υπηρετήσει περίπου 6 χρόνια μόνο σε πολεμική Μοίρα (χαμηλών απαιτήσεων και έντασης), τη στιγμή που τα περισσότερα αξιόλογα στελέχη υπηρετούν για τουλάχιστον 15 χρόνια. Εγκαίρως τη κοπάνησε!
· Έχει μηδενική επιτελική εμπειρία, αλλά φυσικά έχει διαπρέψει ως αξιωματικός ασφαλείας (πολιτικό καρφάδικο) και ως υπασπιστής πρώην υπουργών εθνικής άμυνας (Τσοχατσόπουλος-Παπαντωντίου).
· Δεν έχει υπηρετήσει (και ευτυχώς) σε καμμία θέση ευθύνης ή διοίκησης, ακόμη και σε χαμηλό επίπεδο (απαραίτητα προσόντα σταδιοδρομίας και προαγωγών).
· Διατηρεί τη αποκλειστική μοναδικότητα και προκλητικότητα να έχει τοποθετηθεί 3 φορές (περίπου για 6 χρόνια) σε θέσεις εξωτερικού (Ιταλία, Αλβανία, ΗΠΑ), ως αντάλλαγμα για τις “επιδόσεις” του και τις πολύτιμες (άγνωστες) υπηρεσίες του, στους πολιτικούς του προϊσταμένους και μέντορες. Τυχαίο…..δεν νομίζω!
· Φυσικά, για λόγους αντικειμενικότητας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο εν λόγω αξιωματικός, λόγω της άκρως προκλητικής του συμπεριφοράς, ελέγχθηκε και διώχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, με τοποθέτηση σε θέσεις ψυγείο χαμηλών απαιτήσεων (ηρωοποίηση), ενώ στο τέλος, το 2006, αποστρατεύθηκε (αντικειμενικά δίκαια).
Συμπερασματικά, ο κ. Παπανικολάου τα χρόνια που υπηρέτησε στη ΠΑ έκανε προκλητικά ότι ήθελε, υπό τη κάλυψη των πολιτικών του προστατών και φίλων (ΠΑΣΟΚ), αποτελώντας πρόκληση και παράδειγμα προς αποφυγή για τους συναδέλφους του. Και αυτό συνεχίζει να κάνει από τη νέα του θέση, αφού φυσικά αναβάθμισε την ικανότητά του στη πολιτική ίντρικα, θητεύοντας στα 4 χρόνια της αποστρατείας του στο πολιτικό γραφείου του κ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Προφανώς λοιπόν ο κ. ΥΕΘΑ δεν ενδιαφέρεται ή δε θέλει να λάβει υπόψη του αυτές τις “ενοχλητικές δευτερεύουσες” λεπτομέρειες που αφορούν το στενό και έμπιστο συνεργάτη του. Ίσως η χημεία, ο βαθμός επικοινωνίας, κάποια κοινά μυστικά και δράσεις και η εμπιστοσύνη που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών, να κάνουν τη παρουσία του κ. Παπανικολάου στο πλευρό του κ. Υπουργού κάτι περισσότερο από απαραίτητη και επιβαλόμενη. Ποιος ξέρει;
Αναμφίβολα, ο κ. Βενιζέλος έχει το δικαίωμα (και την ευθύνη έναντι των πολιτών και των ψηφοφόρων του) να επιλέγει τους συνεργάτες του. Ωστόσο, έχει το δικαίωμα να προσβάλει το ηθικό και τη νοημοσύνη των στελεχών της ΠΑ και ιδιαίτερα των ιπταμένων; Έχει το δικαίωμα να επιτρέπει στο κ. Παπανικολάου (και στους φίλους του) να προκαλεί και να επιδίδεται σε προσωπικούς ρεβανσισμούς και δημιουργία κύκλου προσωπικών επιροών, πέρα από κάθε έννοια αξιοκρατίας? Και τέλος, έχει το δικαίωμα να εξεφτελίζει σε τέτοιο βαθμό τους θεσμούς και την ηγεσία της ΠΑ (αλλά και των άλλων όπλων), επιβάλοντας τον εκλεκτό του αλλά και άλλες αποφάσεις (αλήθεια πόσα αξιόλογα στελέχη που επανακρίθηκαν επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία), για τις οποίες θα ντρέπονται στο υπόλοιπο της ζωής τους;
Ασφαλώς ο κατά τα άλλα ευφυής κ. Βενιζέλος δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα και γιαυτό τον κρίνει το σύνολο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, όπως θα τον κρίνει και η ιστορία. Όπως και κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν έχει και η σημερινή ηγεσία της ΠΑ, να υποκύπτει σε τέτοιες εξωθεσμικές πιέσεις και να κάνει τέτοιες κολοτούμπες, για να διατηρήσει τη μίζερη και πρόσκαιρη εξουσία της.
Τελικά υπάρχει η ελπίδα κάποιας πρωτοβουλίας, προκειμένου να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το ηθικό των στελεχών της ΠΑ; Από τον αξιότιμο κ. ΥΕΘΑ και τη σημερινή ηγεσία των ΕΔ, προφανώς ΟΧΙ. Ωστόσο, όλα τα έντιμα και ανιδιοτελή στελέχη της ΠΑ, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες, με κάθε τρόπο, ώστε να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα που προσβάλει όλους μας (ακόμη και τη μνήμη των νεκρών μας), ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι η υπέρμετρη φιλοδοξία, αλαζονεία και η υστεροβουλία των συνεργατών του κ. ΥΕΘΑ δε θα αργήσει να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα και από μόνη τους.

http://press-gr.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top