GuidePedia

0
Η Τουρκία γνωστοποιεί τρεις αλλαγές: αναδιάταξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στα νοτιοανατολικά, συνεργασία με γειτονικές χώρες και ενίσχυση της εθνικής ψυχολογίας.
Η πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, μαζί με τα ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και της νεότευκτης πολιτικής αντιτρομοκρατικής μονάδας, συνήλθαν υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε έκτακτη συνάντηση (φωτ.) με μοναδικό αντικείμενο την ασφάλεια και την αντιμετώπιση των επιθέσεων των κούρδων ανταρτών κατά των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο 12 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ (46 συνολικά το τελευταίο δίμηνο).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος του θανάτου των 12 τούρκων στρατιωτών και της οργής της κοινής γνώμης, που βιώνει έναν διαρκή πόλεμο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, με συνεχείς απώλειες αλλά και ερήμωση των περιοχών με κουρδική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη σύνοδο ακούστηκαν πολλές βαριές εκφράσεις κατά του ΡΚΚ (το οποίο έχει απειλήσει με επιθέσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας), όπως ότι η μόνη λύση είναι η εξαφάνισή του, ενώ προτάθηκε η αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Ενδεκα από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια επίθεσης του PKK εναντίον στρατιωτικής βάσης στην ανατολική Τουρκία, ενώ ένας ακόμη έχασε χθες τη ζωή του σε άλλη επίθεση. Ως αντίποινα, τουρκικά βομβαρδιστικά έβαλαν εναντίον θέσεων των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού ανακοίνωσαν ότι κατά τις επιδρομές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 κούρδοι αντάρτες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οργισμένος ότι το (απαγορευμένο) αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα "πνιγεί στο ίδιο του το αίμα". Μιλώντας στην κηδεία των 11 από τους 12 νεκρούς στρατιώτες στη στρατιωτική βάση της πόλης Βαν, ο Ερντογάν είπε: "Οι επιθέσεις δεν θα καταφέρουν να εκμαυλίσουν τις αρχές ασφαλείας και να διασπάσουν την αποφασιστικότητά μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή τη χώρα με γενναιότητα... Η τρομοκρατία δεν θα μπορέσει να διακόψει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να αναπτυχθεί και να γίνει πιο ισχυρή.
Δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους βρόμικους σκοπούς του (το ΡΚΚ)".

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, διέψευσε ότι η αιτία του φονικού απολογισμού του Σαββατοκύριακου ήταν μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών και ζήτησε να υπάρξει υπομονή στον αγώνα εναντίον των κούρδων ανταρτών. Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πρόσθεσε πως ο αγώνας εναντίον των ανταρτών πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ασφαλείας και οικονομικές πρωτοβουλίες υπέρ της κουρδικής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 15.000.000 ανθρώπους σε συνολικό πληθυσμό περίπου 73.000.000.

Ο Μπασμπούγ γνωστοποιούσε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα (συστήματα Heron), για να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των κούρδων ανταρτών μέσα στα βουνά του βόρειου Ιράκ. Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται "σε ορισμένη απόσταση μέσα στο βόρειο Ιράκ, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα αεροσκάφη κατευθύνονται από τουρκικό προσωπικό. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται σε πιθανές δυσκολίες στη χρήση των αεροσκαφών αυτών μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των ισραηλινών τεχνικών από την Τουρκία κατά την τελευταία διμερή κρίση.

Ινφογνώμων Πολιτικά

Δημοσίευση σχολίου

 
Top