GuidePedia

0
Πληθαίνουν τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, μετά και από το ‘πάτημα του κουμπιού’ για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τον Γιώργο Παπανδρέου το μεσημέρι της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Εισερχόμενη η κυβέρνηση σε μία περίοδο που θα πρέπει να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά στην τήρηση των υποχρεώσεών της, είναι σαφές ότι δεν έχει περιθώρια για ολιγωρίες και καθυστερήσεις από υπουργούς που μένουν πίσω στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει αντιληπτό σε υπουργούς που παρουσιάζουν ‘κακό βαθμό’ στην αξιολόγηση της Αντιπροεδρίας, με αποτέλεσμα να ‘σπριντάρουν’ έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας άρον άρον νομοσχέδια στη Βουλή, ή εξαγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες.
Στις προτάσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό περιλαμβάνονται πέραν του ανασχηματισμού με τοποθέτηση συγκεκριμένων ανθρώπων, ‘ξένων’ προς τη φιλοσοφία του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος σε σημαντικές θέσεις, ακόμα και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ανάγκης ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Και παρότι ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με συνεργάτες του, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοια περίπτωση, δείχνει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγών στο υπουργικό σχήμα, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τον από καιρό φημολογούμενο ανασχηματισμό, που αν γίνει αρκετά σύντομα, θα ‘σπάσει’ ακόμα και το ρεκόρ πιο σύντομου ανασχηματισμού στην μεταπολίτευση, που ως σήμερα κατείχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πραγματοποιώντας αλλαγές στην πρώτη κυβέρνησή του μετά τη νίκη στις εκλογές του 1981, πριν ακόμα συμπληρωθούν οκτώ μήνες διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να συζητά ακόμα και την ενίσχυση του κυβερνητικού επιτελείου με πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, που όμως θα επιλέξει ο ίδιος επειδή εκτιμά ότι έχουν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Παράλληλα, εξετάζει την εκπόνηση ενός νέου ‘εθνικού σχεδίου’ για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και σειρά άλλων πρωτοβουλιών προς εκτόνωση του τεταμένου κλίματος που επικρατεί από την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και μετά. Πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τρίτη, με σκοπό την εξήγηση από πλευράς του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές των αιτιών που οδήγησαν στην απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού, αλλά και τη δική τους δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.
Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο  πρωθυπουργός καλεί σήμερα Δευτέρα (26/4) στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, σε μία συνάντηση με αντικείμενο την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων του δημοσίου, ενώ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη (28/4), παρουσιάζεται στο σύνολό του ο ‘Καλλικράτης’. Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργο Λιλλήκα.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top