GuidePedia

0
Η στάση της Γερμανίας σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε Ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής δηλώνει αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Ευρώπη μαζί θα ξεπεράσουν την κρίση.

Σε δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. υπογράμμισε ότι η γερμανική αντίδραση στη χορήγηση έκτακτων δανείων στην Ελλάδα είναι «πολύ ανησυχητική» και ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για να ξεπεραστεί. «Ανησυχώ για κάποιες από τις ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία», τόνισε ακόμη ο κ.Φρατίνι στο Λουξεμβούργο, όπου θα διεξαχθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας», ανέφερε. Ο Ιταλός υπουργός επέμεινε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης, εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών με μεγάλα ελλείμματα.

«Ανησυχούμε πολύ. Πιστεύω ότι εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες -η Πορτογαλία έχει αναφερθεί- αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός» για να βοηθήσει σε αυτό. «Εάν δεν το καταφέρουμε, ίσως μια συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών να είναι απαραίτητη», προειδοποίησε ο Φρατίνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έγκριση του ελληνικού πακέτου βοηθείας ίσως πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμένεται.

Αισιοδοξία από τον βαν Ρομπέι

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματά μας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει, είμαι πεπεισμένος ότι θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου του Κόμπε, στην Ιαπωνία.

Ο Χερμαν βαν Ρομπέι πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν ορίστηκαν οι κανόνες της νομισματικής ένωσης. Αλλά, βήμα βήμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κατάσταση».


TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top