GuidePedia

0
Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Aν οι πολιτικοί επιμείνουν στις ξύλινες και λαϊκίστικες αντιλήψεις του παρελθόντος γρήγορα θα δουν την πόρτα της εξόδου από τους πολίτες
Το γαρ πολύ του ...ΔΝΤ γεννά παραφροσύνη θα λέγαμε παραφράζοντας τον ποιητή.
Επιτέλους οι πολιτικοί ή αν προτιμάτε το πολιτικό σύστημα ας αναλάβει τις ευθύνες του συνολικά είτε τα μέλη του βρίσκονται εκτός είτε εντός της κυβέρνησης.

Οσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν δεν έχουν παρά να διαβάσουν προσεκτικά τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέκου Παπαδόπουλου και θα αντιληφθούν ότι η γενιά της μεταπολίτευσης σταθεροποίησε μεν τη δημοκρατία προσφέροντας στη χώρα τεράστια υπηρεσία και προοπτικές, αποσταθεροποίησε όμως την οικονομία με το αναπτυξιακό μοντέλο που επέλεξε, τις συμπεριφορές, νοοτροπίες και αξίες που καλλιέργησε και εμπέδωσε.
Είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική η αποστροφή που αφορά στους αγρότες οι οποίοι από καλλιεργητές του κάμπου μετατράπηκαν σε εισοδηματίες. Αποκαλύπτοντας έτσι τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσαν οι επιδοτήσεις οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν για πραγματικές αναδιαρθρώσεις και ανασυγκροτήσεις, αλλά ως εισοδηματικές ενισχύσεις που απομάκρυναν τον αγρότη από το χωράφι.
Η ίδια λογική ήταν κυρίαρχη σε όλο το μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο και σε συνδυασμό με την πλήρη κυριαρχία της κατανάλωσης οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη με δανεικά.
Ηταν και είναι ένα μοντέλο που βόλευε και βοηθούσε το πολιτικό σύστημα και τη συνδικαλιστική νομενκλατούρα να υφαρπάζει την ψήφο των πολιτών μοιράζοντας παροχές που δεν παρήγαγε η ελληνική οικονομία, αλλά που προέρχονταν από δανεικά.
Και τώρα που έφθασε η ώρα των σκληρών αποφάσεων, της επιστροφής των δανεικών, των θυσιών και προπαντός της ανασυγκρότησης της χώρας σε οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως αλλαγή των πολιτών σε επίπεδο συνείδησης, αντίληψης και φιλοσοφίας για τη ζωή και τις αξίες της, το πολιτικό σύστημα αρνείται να επωμιστεί το δύσκολο ρόλο.
Όμως, αν οι πολιτικοί επιμείνουν στις ξύλινες και λαϊκίστικες αντιλήψεις του παρελθόντος γρήγορα θα δουν την πόρτα της εξόδου από τους πολίτες. Εκτός κι αν οι τελευταίοι αποδειχθούμε για άλλη μία φορά λωτοφάγοι. Οπότε άξιος ο μισθός μαs...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top