GuidePedia

0
Με οικοδεσπότη τον χρηματοπιστωτικό όμιλο, Goldman Sachs, το πριβέ δείπνο σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, είχε σκοπό την καλύτερη οργάνωση των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας και του ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των "Financial Times"στις 28 Ιανουαρίου διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" στην Αθήνα, δείπνο από την αμερικανική τράπεζα "Goldman Sachs". Προσκεκλημένοι ήταν δέκα πελάτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι συζήτησαν για το "ελληνικό πρόβλημα" και για τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο από τους αναλυτές του hedge fund Paulson & Co, το οποίο συμμετέχει στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με θύμα τη χώρα μας, μέσω των credit default swaps-CDS (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου).

Σύμφωνα με τους "Financial Times", τα hedge funds εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση της Ελλάδας, αγοράζοντας έγκαιρα (πριν ξεσπάσει η κρίση) πολλά ελληνικά CDS, εκτιμώντας ότι αργά η γρήγορα οι αγορές θα στρέφονταν σε αυτά, όταν γινόταν αντιληπτή η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Τα CDS επινοήθηκαν στα τέλη του '90 με στόχο τη διάχυση του πιστωτικού κνδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε τρίτους να αγοράζουν και να πωλούν αυτού του είδους τα παράγωγα και να κερδίζουν υπέρογκα ποσά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι το 2008 το κόστος των ελληνικών CDS ήταν πολύ φθηνό, με πολύ λίγους να βλέπουν στην αγορά το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας. Στη συνέχεια όμως η αξία τους αυξήθηκε κατακόρυφα, κάτι που εξηγεί και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των κερδοσκόπων, που έχουν βρει στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μια χρυσή ευκαιρία για κέρδη εκατομμυρίων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top