GuidePedia

0
Ξενια Kουναλακη
«Πουλήστε την Πύλη του Βραδεμβούργου κι εσείς έχετε χρέη» είναι η απάντηση των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία στην εξίσου προκλητική παρότρυνση γερμανικών εφημερίδων και πολιτικών της χώρας να εκποιήσει η Ελλάδα την Ακρόπολη και τα νησιά της για να βγει από την κρίση. Πέρα όμως από τις λαϊκίστικες αυτές αντεγκλήσεις, το κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου είναι όντως βαρύ. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία: αργά το βράδυ της Πέμπτης το Μπούντεσταγκ αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή του κρατικού δανεισμού για φέτος από 85,8 δισ. ευρώ σε 80,2 δισ. ευρώ και τον περιορισμό των δαπανών από 325,4 δισ. σε 319,5 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το χρέος είναι σε ύψη ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δύσκολα θα μπορέσει να νομιμοποιήσει στα μάτια των Γερμανών πολιτών ένα πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.


Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 72% των Γερμανών πολιτών είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τη γερμανική κυβέρνηση που εξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, η Μέρκελ είχε στο Μόναχο επαφές με εκπροσώπους εργοδοτών, βιομηχάνων και άλλων παραγόντων της γερμανικής οικονομίας που ζήτησαν εσπευσμένα φορολογική μεταρρύθμιση από τον «μαυροκίτρινο» κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ολα αυτά μόλις δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων τοπικών εκλογών στη Ρηνανία Βεστφαλία. Την κυβέρνηση του κρατίδιου αγωνίζονται να διατηρήσουν, έστω οριακά, το CDU και το FDP. Η γενναιοδωρία προς την Αθήνα μάλλον δεν αποτελεί την καλύτερη στρατηγική κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Καθηλωμένος μέχρι τα μέσα Μαρτίου στο κρεβάτι του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύεται έπειτα από εγχείρηση ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του γερμανικού προϋπολογισμού, της ελληνικής οικονομικής κρίσης, καθώς και γύρω από την υπόθεση των Γερμανών φοροφυγάδων που είχαν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Ελβετία. Ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, είναι όπως και ο ηγέτης του FDP, ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γκίντο Βέστερβελε, σαφώς επιφυλακτικότερος στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ούτε ένα σεντ», διεμήνυσε χθες.

«Πειραματόζωα»

O αναλυτής των γερμανικών Financial Times, Τόμας Φρίκε, θεωρεί ότι οι Ελληνες έχουν μεταβληθεί σε πειραματόζωα. «Η καγκελάριος πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει σε σκληρή λιτότητα, ένα μέτρο που θεωρεί αντιπαραγωγικό για τη δική της χώρα. Εν μέσω κρίσης να περικόψει δραστικά τις δαπάνες». Στο μεταξύ για «σύγκρουση πολιτισμών» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στη χθεσινή του ανταπόκριση από την Αθήνα. Εμφανίζει δε τους Ελληνες ως λαό γαντζωμένο στα προνόμια και τους Γερμανούς πρόθυμους να θυσιαστούν για το κοινό καλό. Το περιοδικό Focus από την πλευρά του, που τόσο είχε εξοργίσει τους Ελληνες με το εξώφυλλο που εμφάνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να χειρονομεί άσεμνα, αποφάσισε να ρίξει τους τόνους. Αποκαλεί γελοία την πρόταση για πώληση των ελληνικών νησιών, ενώ σε συνέντευξή του στο περιοδικό ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομία με έδρα το Κίελο, Ντένις Σνόουερ, διατυπώνει μια ρηξικέλευθη άποψη: για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει κατ’ αρχάς να δαπανήσει περισσότερο! «Από μόνη της η λιτότητα δεν είναι λύση», προειδοποιεί. Aυτήν την περίοδο η Ελλάδα είναι αδύνατο να γλιτώσει από τις γερμανικές νουθεσίες, σχολιάζει με έκδηλο αυτοσαρκασμό η Sueddeutsche Zeitung.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top