GuidePedia

0
Συνάντηση με 12μελή αντιπροσωπεία των τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών και της Νομαρχίας, είχαν σήμερα εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των θεμάτων των μειονοτήτων. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα θέματα, που έθεσαν οι ομογενείς.
«Η επαφή ήταν ειλικρινής και παραγωγική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου, Παντελής Βίνγκας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση,
μαζί με τον μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Μελίτωνα, τον κοσμήτορα του πολυτεχνείου του Ισίκ, Γιώργο Στεφανόπουλο, τον καθηγητή Αντώνη Παριζιάνο και τον πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της κοινότητας, Γιώργο Παπαλιάρη.
Ο επικεφαλής της 12μελούς αντιπροσωπείας, πρέσβης Βολκάν Μποζκίρ, δεσμεύθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά απ΄το χέρι του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πλην όμως, πρόσθεσε πως δεν έχει «το μαγικό ραβδί, που δίνει λύσεις σε όλα».


Η συνάντηση, που διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της γραμματείας, που συντονίζει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, χαρακτηρίζεται από το Φανάρι και κύκλους της ομογένειας «ιδιαίτερα σημαντική» και «συμβολική εξέλιξη».


Σημειώνεται ότι πρόσφατη έκθεση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, στην Ελλάδα και την Τουρκία, και ζητά από τις δύο κυβερνήσεις να αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν τα θέματα στη βάση της διακρατικής αμοιβαιότητας, αλλά ως ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, όπως πραγματικά είναι.


Η έκθεση ζητά, επίσης, να πάψουν τα μειονοτικά θέματα να υπάγονται στα υπουργεία Εξωτερικών, σα να αφορούν ξένους πολίτες. Την ίδια έκκληση έχει απευθύνει επανειλημμένως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top