GuidePedia

0
Δύναμη 15.000 στρατιωτών που καθοδηγούνται από Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και στην οποία μετέχουν 4.000 Βρετανοί, αλλά και μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων της Δανίας, του Καναδά και της Εσθονίας εξαπέλυσαν τη νύκτα μεγάλης κλίμακας επίθεση, που φέρει την ονομασία Μουσταράκ (Μαζί) εναντίον θέσεων των ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ με πληθυσμό 125.000 κατοίκους στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων μετά την ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον δύναμης 30.000 αμερικανών στρατιωτών στον Αφγανιστάν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την ανατροπή της πορείας των επιχειρήσεων τη στιγμή που ενισχύεται η πολεμική δραστηριότητα των δυνάμεων των ταλιμπάν.
Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης ενώ ελικόπτερα του ΝΑΤΟ έριξαν φυλλάδια στην πόλη και στη γύρω περιοχή, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό να παραμείνει στις εστίες του από τη στιγμή που θα εξαπολυθεί η επίθεση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, οι εξεγερμένοι που εισήλθαν στην πόλη εμπόδισαν πολλούς άλλους να φύγουν.
Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν ήδη να θεωρούνται τα πρώτα θύματα των επιχειρήσεων στην περιοχή, αφού άρχισαν να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Το τοπικό ραδιόφωνο μεταδίδει μηνύματα που προειδοποιούν τον πληθυσμό ότι η επίθεση των αμερικανικών, Νατοϊκών και των αφγανικών δυνάμεων έχει σκοπό να εκκενώσει τους εξεγερμένους από την περιοχή και ότι δεν θα κάνει κακό στους αμάχους.
O Διοικητής Nατο Αντιστράτηγος Nικ Κάρτερ δήλωσε στο BBC για την πρώτη φάση του σχεδίου, ήταν μέχρι στιγμής εξαιρετικά επιτυχημένη: "Δεν υπήρξαν θύματα στη επιχείρηση" ανέφερε.
Ωστόσο την Πέμπτη ένας Βρετανός στρατιώτης που συμμετέχει στην επιχείρηση σκοτώθηκε. Ο Βρετανός ο υπουργός Άμυνας Μπομπ Aινσγορθ έχει προειδοποιήσει ότι ίσως υπάρξουν περισσότερα θύματα τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι ο γαλλικός στρατός θα παραμείνει στο Αφγανιστάν «όσο χρόνο απαιτείται, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας» και να διασφαλιστεί η «σταθερότητα του Αφγανιστάν», σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.
Ταλιμπαν

Από την πλευρά των Ταλιμπάν, την ίδια στιγμή διαρρέεται ότι προετοιμάζονται για «ανταρτοπόλεμο», προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στις κατοχικές - κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι εξοπλισμένοι, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει μικρής κλίμακας συγκρούσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 400 έως 1.000 ταλιμπάν έχουν οχυρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της και ο εκπρόσωπός τους υποσχέθηκε ότι η αντίστασή τους θα είναι ισχυρή, διευκρινίζοντας ότι θα προσφύγουν στις συνήθεις τακτικές τους, την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τις ενέδρες.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιθέσεων οι ταλιμπάν επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τις ξένες δυνάμεις, αλλά να οπισθοχωρήσουν στις απρόσιτες ορεινές περιοχές ή να αναμειχθούν με τον πληθυσμό.
Αναλυτές και στελέχη των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι η πόλη Μαρζάχ δεν είναι παρά ένα από τα πολλά προπύργια των ταλιμπάν.

NEWSTIME.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top