GuidePedia

0
Η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Γ.Παπανδρέου κατά της Ε.Ε. -εν πολλοίς αναμενόμενη μετά το ατελέσφορο παζάρι πριν και κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που οδήγησε στην ουσία σε ουδέτερες δηλώσεις ανευ ουσιαστικού περιεχομένου- στράφηκε κυρίως στον τρόπο με το οποίο οι ηγέτες των ισχυρών χωρών (κυρίως του βορρά), χειρίστηκαν την ελληνική κρίση."Στην μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και την ψυχολογία της αγοράς υπήρξε (η Ε.Ε.) το λιγότερο άτολμη.Για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι στην κρίση υπήρξε, τους προηγούμενους μήνες στην ΕΕ, πολυφωνία, διάφορες και διαφοροποιημένες δηλώσεις. Εικασίες για την χώρα μας που δημιουργούσαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης. Προφητείες που έτειναν να γίνουν αυτοεπιβεβαιούμενες.

Υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων της Ενωσης, της Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα και διχογνωμία εντός των οργάνων αυτών.
Υπήρξε και απέραντη μετρολογία, αρμοδίων και αναρμοδίων, πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση, πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα.
Και αυτή η μετρολογία ήταν άλλοτε υποκινούμενη απ΄έξω άλλοτε έχοντας βάση τις αντιπαραθέσεις στα παράθυρα των δικών μας καναλιών.Το αποτέλεσμα να υπονομεύεται τελικά η η ενιαία στήριξη της ΕΕ".

Αυτή ήταν και η σκληρή διατύπωση που επέλεξε ο πρωθυπουργός σε μία αντίστοιχα σκληρή πραγματικότητα που προέκυψε από τα όσα διαμείφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τη ελλληνική οικονομία και τον χορό αντικρουόμενων πολλές φορές δηλώσεων, στελεχών της ΕΕ, υψηλών στελεχών του οικονομικού της μηχανισμού, αλλά και πολιτικών στελεχών των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης.

"Γίναμε πειραματόζωα"

Είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός και παρομοίασε την όλη κατάσταση με συμβούλιο ιατρών με διαφορετικές απόψεις και συνταγές θεραπείας, πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα.

"Υπήρξε ακόμα και μια προσπάθεια αρκετοί στην ΕΕ να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα. Την ευθύνη της Ένωσης, της Επιτροπής ακόμα και της Eurostat, να είναι σε εγρήγορση αλλά και να επισημάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε. Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά την σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από την Νέα Δημοκρατία" είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι στην παρούσα περίσταση δοκιμάζεται και η βούληση της Ένωσης να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αγορές καθώς και ότι η σημερινή Ευρώπη δεν έχει ακόμα κατανοήσει την δύναμή της να διαμορφώνει πολιτικές και ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις ασθένειες των διεθνών αγορών. Και προσδιόρισε το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο πρόκειται να δώσει τη μάχη η κυβέρνηση:

"Παρότι στην χθεσινή συζήτηση υπήρξαν πολλοί που έθεσαν επιτέλους το θέμα των αναγκαίων ρυθμίσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην κερδοσκοπεία, στις εταιρίες αξιολόγησης, στους φορολογικούς παραδείσους, στα hedge funds.
Είναι σε αυτό το κλίμα, σε αυτό το περιβάλλον που δίνουμε ως κυβέρνηση σήμερα την μάχη για την Ελλάδα".

Βαριές ευθύνες στη Ν.Δ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επετέθη με σφοδρότητα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδίδοντάς της ιστορικές ευθύνες για τον κατήφορο της οικονομίας ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μετριάσει το λόγο της και την κατηγόρησε για λεηλασία, ενώ δεν απέφυγε τις αιχμές "σε όσους από ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη εξουσία ή μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτή".

"Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το Κράτος σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού.Λεηλατούσαν μέχρι και το παρά πέντε.
Χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον Ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα να διασύρεται διεθνώς λόγω των επιλογών τους" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Γ.Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ατολμία και ότι η ωφέλεια τωνμέτρων που εφαρμόζονται τώρα θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top