GuidePedia

0
Παρά τη σφοδρή αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να  κάνει διαφορετικά. Οι κυβερνητικοί εταίροι της, είχαν άλλη γνώμη για την Ελλάδα...
«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε σήμερα τον πρακτικό τρόπο βοήθειας στην Ελλάδα». Με την κατηγορηματική αυτή έκφραση, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής ότι το Βερολίνο είχε κάνει στροφή και δεν ήταν πλέον διατεθειμένο να συζητήσει εγγυήσεις δανεισμού ή άλλες φόρμουλες. Αντιθέτως, ήταν εντελώς πεπεισμένη πως έπρεπε να επιστρατευθεί και επισήμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, παρά τη σφοδρή αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί. Όπως υποστηρίζουν γνώστες των διαπραγματεύσεων για το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας, η κ. Μέρκελ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Στις διαβουλεύσεις που είχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε την παραμονή της συνόδου κορυφής με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αντίδρασης των Φιλελευθέρων αλλά και παραγόντων των Χριστιανοδημοκρατών που φοβούνται τη γερμανική κοινή γνώμη. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», που απηχεί παραδοσιακά τη Χριστιανοδημοκρατία, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο υποδείκνυε την επιστράτευση του ΔΝΤ, ενώ αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής έσπευσε να συγχαρεί την κ. Μέρκελ που άντεξε και δεν έδωσε βοήθεια στην Ελλάδα, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Δεν θα αφεθεί έρμαιο... Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ελληνική οικονομία έχει βρεθεί στη θηλιά της τριπλής επιτήρησης, χωρίς κάποια σαφή ένδειξη για το πώς θα βοηθηθεί στον δανεισμό της- μολονότι όλοι αντιλαμβάνονται πως όταν έρθει η στιγμή, ασφαλώς η Αθήνα δεν θα αφεθεί έρμαιο των αγορών. Αυτό που προκύπτει, ωστόσο, με μεγαλύτερη σαφήνεια είναι ότι η περίφημη τεχνογνωσία του ΔΝΤ θα χρησιμεύσει για την εκπόνηση των πρόσθετων μέτρων. Κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι αυτά θα είναι αναπόφευκτα μετά τις 16 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της απόδοσης των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα διαπιστωθεί ότι με αυτούς τους ρυθμούς ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, που δεν έκρυβαν την επιφύλαξή τους για τα μέτρα που συνήθως επιβάλλει το ΔΝΤ αλλά και για την αποδοτικότητά τους, θύμιζαν ότι όπου έχει εμπλακεί το Ταμείο υπήρξαν δραματικές περικοπές στους μισθούς, στις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, στις συντάξεις, σε κάθε είδους επιδόματα (τέκνων, αδείας, ανεργίας κ.λπ.). Επίσης, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ όλων των ιδιωτικοποιήσεων- με εξαίρεση των ενόπλων δυνάμεων (!)- υπέρ της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, της κατάργησης των γενικών συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζει τις ελεύθερες απολύσεις και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Παράγοντες της Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ συχνά είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ στατιστικά έχουν οδηγήσει σχεδόν πάντοτε σε μεγαλύτερη ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη (σ.σ. η Λετονία το έζησε πρόσφατα με δραματικό τρόπο).

«Κάλυπταν» την Ελλάδα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα τώρα, αφού ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, με γερμανική προτροπή, κοινή επιτροπή από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να εξετάσει τα δημόσια οικονομικά. Επρόκειτο για μια προαναγγελία της τριμερούς επιτήρησης που αποφασίστηκε στη συνέχεια και θεσμικά, όπως λένε, καθώς η Γερμανία δεν εμπιστεύεται πλέον την Κομισιόν να κάνει αυτό το έργο μόνη της, θεωρώντας ότι τόσα χρόνια «κάλυπτε» την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top