GuidePedia

0
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, μετά από συνάντηση που είχαν νωρίτερα χθες στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι κοινές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία θα εξαπλωθούν χάρις στην ενίσχυση του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία που είχε με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης,
συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της δομής του συμβουλίου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει αποδεχτεί τη σύγχρονη δημοκρατία ως αρχή, θα παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο από εδώ και στο εξής στους κόλπους του συμβουλίου.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε, επίσης, ότι ο κ. Ζάγκλαντ θα ηγηθεί της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα ενισχύσει μια τέτοια διαδικασία την περίοδο της προεδρίας της χάρη στην ενεργό διπλωματία της και το ρόλο της στην Ευρώπη.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάγκλαντ συζήτησαν μια σειρά από θέματα όπως Βαλκάνια, Καύκασος, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Κόσοβο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζάγκλαντ είπε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό παίκτη τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και είπε ότι ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας δεν είχε τονιστεί αρκετά ως τώρα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, είπε ο κ. Ζάγκλαντ, θα αποκτήσει μια δομή που θα περιέχει όλες τις χώρες και τους σχηματισμούς στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας παίκτες μεγάλης σημασίας όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Τουρκία.
Εξάλλου, τη μετάβασή του στο Ιράν ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ζάγκλαντ.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αποφάσισε να μεταβεί στο Ιράν μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι άρχισε από σήμερα τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό έως 20%. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος σχετικά με το θέμα και ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει ακόμη έδαφος συνεννόησης. Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του τηλεφωνικά σήμερα το πρωί και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο, τον Ιρανό ομόλογό του και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top