GuidePedia

0
ΚΙΕΒΟ Αποφασισμένη να αμφισβητήσει μέχρι τέλους το εις βάρος της αποτέλεσμα των εκλογών εμφανίστηκε χθες η απερχόμενη πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο παρά το γεγονός ότι ο φιλορώσος θριαμβευτής Βίκτορ Γιανούκοβιτς πήρε σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερες ψήφους από αυτήν, νικώντας την με διαφορά 3,2 ποσοστιαίων μονάδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ukrainskaya Ρravda», η «ωραία Γιούλια» φέρεται να δήλωσε σε αξιωματούχους του κόμματός της ότι «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» τη νομιμότητα της εκλογής της περασμένης Κυριακής- παρά τις διαπιστώσεις εκατοντάδων ξένων παρατηρητών, και της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, που διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένες εκλογές υπήρξαν ελεύθερες και αδιάβλητες.


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η κυρία Τιμοσένκο θα προσβάλει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής αμέσως μόλις η ήττα της ανακοινωθεί επισήμως, επικαλούμενη νοθεία στις ανατολικές επαρχίες, όπου ο αντίπαλός της έχει υψηλά ποσοστά.

Σε αντίθεση πάντως με τις προεκλογικές απειλές ότι «θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους», η «ωραία Γιούλια» απέφυγε ως τώρα προσεκτικά να κάνει κάτι τέτοιο, προκρίνοντας ως φαίνεται τη δικαστική οδό: σκοπός της, όπως όλα δείχνουν, είναι να εμποδίσει την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Γιανούκοβιτς και να εξασφαλίσει την επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών. «Λάβαμε την απόφαση να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα και να αξιώσουμε την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε αυτά τα τμήματα» είπε βουλευτής του κόμματός της.

Πολλά στελέχη του προσωποπαγούς Μπλοκ Γιούλια Τιμο σένκο αλλά και ξένοι αξιωματούχοι διαφωνούν με τον ανένδοτο αγώνα τής πρώην πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και σύντροφος της κυρίας Τιμοσένκο στην «Πορτοκαλί επανάσταση» του 2004 Μίκολα Τομένκο ζήτησε από την αρχηγό να παραιτηθεί και να αναλάβει τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη και η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τον ουκρανικό λαό για την άριστη δημοκρατική συμπεριφορά του. O φιλορώσος νικητής Βίκτορ Γιανούκοβιτς δεν δείχνει να ασχολείται ιδιαίτερα με τη μάχη οπισθοφυλακής των «Πορτοκαλί»: γιόρτασε χθες τη νίκη του στο κέντρο του Κιέβου παρέα με δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, ενώ εκπρόσωπος του Κόμματος των Περιφερειών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει τρίτος γύρος, κατηγορώντας παράλληλα την κυρία Τιμοσένκο πως «προσπαθεί να σύρει τη χώρα σε έναν αχρείαστο πόλεμο». Ο στενός συνεργάτης του κ. Γιανούκοβιτς, Μπόρις Κολέσκνικοφ , επιστράτευσε και το χιούμορ: «Ποιος τρίτος γύρος; Υστερα από τέτοια ντροπιαστική ήττα; Και οκτώ γύροι να γίνουν, πάλι δεν θα εκλεγεί» είπε.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να επιτύχει η πάμπλουτη «βασίλισσα του φυσικού αερίου» την επανάληψη των εκλογών μέσω της προσφυγής στα τοπικά δικαστήρια είναι μηδαμινές. Μπορεί πάντως να καθυστερήσει με νομικά τερτίπια την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η οποία κανονικά θα πρέπει να τελεστεί εντός 30 εργασίμων ημερών. Με την οικονομία της Ουκρανίας σε κακά χάλια και τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέο «δάνειο σωτηρίας» 16,5 δισ. δολαρίων «παγωμένες» ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, κάθε χαμένη ημέρα μετράει διπλά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top