GuidePedia

0

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας “Financial Times Deutschland”, το οποίο επικαλείται πηγές στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει την Τετάρτη τους επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού (δηλαδή τους χριστιανοκοινωνιστές και τους φιλελεύθερους) για το σχετικό σχέδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντικείμενο συζήτησης αποτελούν τόσο η απευθείας διακρατική βοήθεια, όσο και μια συντονισμένη δράση στα πλαίσια της ΕΕ.

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι η κρίση του ελληνικού δανεισμού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στη γερμανική κεφαλαιαγορά από ότι η κατάρρευση της γερμανικής στεγαστικής τράπεζας Hypo Real Estate πριν από ένα χρόνο. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση, δεν θα έπρεπε όμως να αποκλείεται και μια μονομερής πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU), Μίχαελ Μάιστερ επιβεβαίωσε, ότι γίνονται προετοιμασίες για ένα πακέτο και τόνισε, ότι «πρώτη προτεραιότητα για  το Βερολίνο αποτελεί η σταθερότητα του ευρώ». Ο Μάιστερ πάντως πρόσθεσε ότι η βοήθεια αυτή δεν θα είναι αυτόματη. «Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα, αυτό θα γίνει μόνον κάτω από αυστηρούς όρους και με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει εκ βάθρων τη χώρα», δήλωσε.

Ο Σόιμπλε θα επιδιώξει την Τετάρτη να πετύχει την συναίνεση των εταίρων της Χριστοανοδημοκρατίας στον κυβερνητικό συνασπισμό για τη βοήθεια, καθώς ένα δάνειο π.χ. θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο. Η κοινή γνώμη στη Γερμανία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία της (70%) αντίθετη με την ιδέα να βοηθηθεί η Ελλάδα και αυτός ήταν ο λόγος που ως σήμερα η γερμανική κυβέρνηση εμφανιζόταν απόλυτα διστακτική απέναντι στο ενδεχόμενο να κάνει κάτι για να απαλύνει την πίεση που δέχονταν τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές.
 
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Η κερδοσκοπική επίθεση της περασμένης εβδομάδας πάντως και ιδιαίτερα η επέκταση της επίθεσης στα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (αλλά και μέσω της αγοράς παραγώγων στα ασφάλιστρα κινδύνου ακόμα και για τα γαλλικά και τα γερμανικά ομόλογα) προκάλεσε έντονη ανησυχία στην γερμανική πολιτική και οικονομική ηγεσία για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο, το οποίο δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί (ιδιαίτερα αν οι κερδοσκόποι θα έβαζαν στο στόχαστρο την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στην Ευρώπη). Υπήρξε επίσης ανησυχία, για το τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η κατάρρευση μιας ή περισσοτέρων χωρών του νότου για τις γερμανικές συνεταιριστικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν τέτοια ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους.

Οι πρώτες πληροφορίες ότι θα υπάρξει παρέμβαση της Γερμανίας, πιθανότατα και από κοινού με την Γαλλία στην κρίση του ευρωπαϊκού νότου υπήρξαν ήδη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και στις αρχές της εβδομάδες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Generali άρχισαν να αγοράζουν πάλι ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν μεγάλη απόδοση. Τις ίδιες πληροφορίες πρέπει να είχαν και οι κερδοσκόποι, καθώς στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σημειώθηκε μικρή μόνο κίνηση τη Δευτέρα. Την Τρίτη όμως φούντωσαν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται διάσωση της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επέστρεψε εσπευσμένα από την Αυστραλία για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Το spread για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα υποχώρησε από τις 365 στις 320 μονάδες βάσης…   

Δημοσίευση σχολίου

 
Top