GuidePedia

0
Ικανοποίηση για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Χριστόφια εξέφρασε το κατοχικό καθεστώς. Ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε χθες, ότι μακροπρόθεσμα η αποχώρηση της ΕΔΕΚ «θα βοηθήσει ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να λαμβάνει κάποιες αποφάσεις πιο εύκολα», ισχυριζόμενος ότι η ΕΔΕΚ είναι εναντίον της λύσης. Η εξέλιξη αυτή θα απαλλάξει τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος θα μπορεί να προβαίνει σε βήματα προς τη λύση, είπε ο Ερτσακιτζά.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη εξέφρασε, πάντως, ανησυχίες, ότι η αποχώρηση της ΕΔΕΚ ενδεχομένως να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα κάποια καθυστέρηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, που είναι υπέρ της λύσης.
Ο Ερτσακιτζά δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αν και δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη φάση. Συνέδεσε την καθυστέρηση με τις πολιτικές εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές. «Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε, «υπάρχει η δέσμευση έναντι του Γ.Γ. του ΟΗΕ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις επόμενες μέρες και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη γι΄ αυτό».
Χαρακτήρισε την αποχώρηση της ΕΔΕΚ ως απόδειξη ότι «ακραίες ομάδες και ομάδες που αντιτίθενται στην ειρήνη, δεν μπόρεσαν να αντέξουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες» και κατάληξε λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά θέλει να έχει ένα «σταθερό συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top