GuidePedia

0
Την αντίδραση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με το αιτιολογικό ότι δημιουργεί πόλο έναντι του ΣΥΝ, επαναφέρει παρωχημένα πρότυπα αλλά και σαφείς αιχμές κατά του Αλ. Τσίπρα με αναφορά στην ανεπαρκή αντιμετώπιση των τεταμμένων σχέσεων ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, ήγειρε η κίνηση Αλαβάνου για την παρουσίαση πολιτικού κειμένου αρχών νωρίτερα σήμερα.
Το πλήρες κείμενο-απάντηση των ανανεωτικών έχει ως εξής:
"Η πλατφόρμα που παρουσίασε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος επιβεβαιώνει την ανοικτή συγκρότηση ενός πόλου συνιστωσών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΣΥΝ.Εμφανίζει δηλαδή καθαρά την κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος, με σαφείς συμμαχίες οργανώσεων και αντιπαραθετικές επιλογές προς το κόμμα μας".
Στη συνέχεια τονίζεται ότι :"Η πολιτική αυτή πλατφόρμα αποτελεί μια ολοκληρωτική επιστροφή στα ανεπαρκή στερεότυπα του παρελθόντος της Αριστεράς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων.Τώρα επιβεβαιώνεται το μέγα λάθος που διαπράττει η ηγεσία του ΣΥΝ, όταν δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό ζήτημα, που είναι οι προβληματικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝ, και περιορίζεται στην αναζήτηση εσωτερικών εχθρών στο κόμμα».

Η κίνηση Αλαβάνου

Διακήρυξη με χαρακτηριστικά μανιφέστου, με 40 υπογραφές μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και αριστερών που δεν εκπροσωπούνται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος, ενώ μεταξύ αυτών που στηρίζουν την πρόταση είναι οι Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς

Το πολιτικό κείμενο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να αποκλείει τον υπόλοιπο προοδευτικό χώρο και το περιεχόμενό του συνοψίζεται στην έννοια "Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με επίκεντρο την Αριστερά".

Εξάλλου προκειμένου η ανταλλαγή ιδεών και η κοινή δράση να συντονιστούν καλύτερα, ο κ. Αλαβάνος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας: "είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη τη ριζοσπαστική Αριστερά, με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν γόνιμη και διαρκή παρουσία στο Κίνημα".

Σε ερώτηση ωστόσο για το αν το απλό κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα αποκτήσει σαφέστερη οργανωτική δομή, δήλωσε πως "πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία, που τίθεται προς συζήτηση, η υποδοχή της οποίας θα κρίνει και το μέλλον της.

Διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ η νέα πρόταση;

Ουσιαστικά στο σημείο αυτό ο Αλ Αλαβάνος τόνισε ότι η πρωτοβουλία του στοχεύει να φέρει ξανά στο προσκήνιο όσα ζητήματα τόνωσαν την κοινοβουλευτική δύναμη και παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να τον αναπτύξει εκ νέου αφού σκοπεύει να εντάξει στις τάξεις του "ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις", όπως είπε.

Δεσμεύτηκε τέλος, για ξεκίνημα διαβούλευσης, και ότι το επόμενο βήμα θα είναι ανοιχτές συσκέψεις με πολίτες ακόμα και σε ευρύτερο χώρο από αυτόν της αριστεράς, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα πολυσυλλεκτικότητας.

Πολιτικοί στόχοι του κειμένου είναι τόσο μια αναδιαρθρωμένη και δομική αντιπολίτευση όσο και μια ουσιαστική αναθεώρηση στο σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ο κ. Αλαβάνος θεωρεί σημείο "κλειδί" για την πορεία της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ εν γένει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top