GuidePedia

0
Μήνυμα στις αγορές έστειλαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ελληνική οικονομία και τη λύση εντός της ευρωζώνης, απορρίπτοντας βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί», δήλωσε ο Γιούνκερ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους της για την οικονομία, σε ανακοίνωσή του μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G7, στον Καναδά: «Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο».

Τη λύση του ΔΝΤ απέρριψε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για εμπλοκή της χώρας σε σύγκρουση πλανητικών διαστάσεων: «Γιατί για εμάς θα ήταν τραγικό;», διερωτήθη, σε εκπομπή της ΝΕΤ. «Γιατί θα συνέβαινε σε μία χώρα του ευρώ... Θα σήμαινε ότι το ευρώ δεν αποτελεί εγγύηση», εξήγησε.

«Κάθε πρωτοβουλία των εταίρων μας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων και τη σταθεροποίηση του ευρώ είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας ότι ««θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της δύσκολης συγκυρίας βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις».

Η Λ. Κατσέλη επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, «ένα πλήρες σχέδιο, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι η πρόσφατη εξασθένιση του ευρώ ήταν «μία βελτίωση» σε σχέση με τις περιόδους που το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε πολύ ισχυρό.

«Πάντα παραπονιόμασταν ότι το δολάριο δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Αυτό είναι σαφώς μία βελτίωση», δήλωσε, για να τονίσει ότι «τα ευρωπαικά μέλη της G7 έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους στη G7 για το περιεχόμενο και τη σημασία του σχεδίου που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και είναι πεπεισμένοι ότι θα εκτελεσθεί».

«Τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει, θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και θα αποδώσουν», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό».

Mετά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των χωρών του Νότου, την πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων, διάχυτη είναι η ανησυχία για την ευρωζώνη.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να ληφθεί «συντονισμένη δράση», είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, παραμονή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οπως ανέφερε από την Ινδία, θα συζητήσει το θέμα της επιθέσης κατά του ευρώ, ενώ δεν αποκλεέιται να συζητήσουν και για το ζήτημα του «ευρωομολόγου».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top