Περικλής Δημητρολόπουλος
Νέο ρήγμα αναμένεται να προκαλέσει στις μεγάλες δυνάμεις το Ιράν μετά τη χθεσινή απόφαση της Τεχεράνης, όπως ανακοινώθηκε διά στόματος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η πρόθεση της Δύσης για νέες κυρώσεις σκοντάφτει πάνω στο βέτο της Κίνας. Το Πεκίνο ξεκαθάρισε, εξάλλου, στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι οραματίζεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.Η Τεχεράνη παίζει με τα νεύρα της Δύσης, με τη Μόσχα να επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας και το Πεκίνο να προσφέρει στο ιρανικό καθεστώς την πλήρη ανοχή του. Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί εμφανίστηκε στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο επιχειρώντας να χρωματίσει με θετικό πρόσημο την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε στους καχύποπτους συνομιλητές του. Την επομένη, ο Ιρανός αξιωματούχος παρουσίασε μια καλά προετοιμασμένη εισήγηση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, διχάζοντας το ακροατήριό του. «Έχουμε τείνει χείρα συνεργασίας στο Ιράν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εάν όντως υπάρχει η βούληση για συνεργασία από την πλευρά της Τεχεράνης, θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πράξεις», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βαστερβέλε. Η καχυποψία των Δυτικών ενισχύθηκε χθες μετά την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας του να αρχίσει να εργάζεται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% μόλις λίγες ημέρες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμος να αποστείλει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στη Δύση για επεξεργασία προκειμένου να το παραλάβει ως πυρηνικό καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διορία δύο με τρεις μήνες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, θα αρχίσουμε εμείς την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού», απείλησε χθες ο Ιρανός πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι το Ιράν κατέχει την τεχνογνωσία εμπλουτισμού του ουρανίου με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου πρόκειται να αρχίσει την Τρίτη.
Η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για τη Δύση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Τους τόνους ανέβασε και το Βερολίνο, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τα νέα σχέδια της Τεχεράνης παραβιάζουν πέντε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Μόσχα δεν διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων αρκεί να μην είναι οικονομικές. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προσκρούσει στο βέτο της Κίνας. Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι η μόνη οδός διευθέτησης του προβλήματος που αναγνωρίζει είναι αυτή της διπλωματίας.
«Αποτελούμε το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας»
Η ΚΙΝΑ διεκδικεί έναν ρόλο υπερδύναμης στη διεθνή σκηνή και δεν κρύβει τις προθέσεις της. «Αποτελούμε το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας», υπενθύμισε στη Διάσκεψη του Μονάχου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί προσθέτοντας: «Το λέω ταπεινά, αλλά πιστεύω ότι η Κίνα αξίζει να ερωτάται για το πώς πρέπει να διοικείται ο κόσμος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Το Πεκίνο διέβη τον Ρουβίκωνα κι ένας νέος διπολικός κόσμος είναι ορατός, επισημαίνει η «Εl Ρais». Στη διάρκεια της Διάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έτεινε χείρα φιλίας εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα, τη Ρωσία, το Πακιστάν και την Ινδία. Η θέση του, πάντως, έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τη ρωσική πλευρά.
Δημοσίευση σχολίου