GuidePedia

0
Άγκυρα: Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Πέμπτη το σχεδιασμό στρατιωτικών σεμιναρίων και ασκήσεων, μετά από αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδα Taraf σχετικά με σχέδια δημιουργίας κλίματος χάους εντός της Τουρκίας και αύξησης της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Αν και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο χαρακτήρισε απαράδεκτους τους «ισχυρισμούς» της εφημερίδας, παραδέχθηκε ότι το «επιχειρησιακό σχέδιο» στο οποίο αυτή αναφερόταν είναι πραγματικότητα.....Η εφημερίδα είχε γράψει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανατροπή της κυβέρνησης, ανώτατοι αξιωματικοί είχαν καταρτίσει το 2003 σχέδια για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθεί αναταραχή εντός της χώρας με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλεπόταν η κλιμάκωση των πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από ελληνικό ή να γίνει κατάρρευση από τουρκικά πυρά και να κατηγορηθεί στη συνέχεια η Αθήνα.
Ταυτόχρονα, τα σχέδια προέβλεπαν αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού υπογραμμίζεται ότι το «Σεμινάριο Σχεδιασμού», όπως αναφέρεται, «περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασκήσεων της περιόδου 2003-2006 του Γενικού Επιτελείου».
Αναφέρεται ότι «σκοπός του Σεμιναρίου Σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη των επιχειρησιακών σχεδίων που ετοιμάζονται σχετικά με την εξωτερική απειλή και η διασφάλιση της εκπαίδευσης του σχετικού προσωπικού. Το Σεμινάριο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο σεναρίου το οποίο περιλάμβανε περίοδο συνεχώς αυξανόμενης έντασης».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το Σεμινάριο ασχολήθηκε και με θέματα στρατιωτικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις πολέμου ή σε περιπτώσεις εμφάνισης καταστάσεων όπου ο πόλεμος καθίσταται αναγκαίος».
Το επιτελείο ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κάποιος που διαθέτει νου και συνείδηση, τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σχετικά με το σχέδιο».
Την Πέμπτη, η εφημερίδα Taraf ασχολήθηκε εκ νέου με το θέμα, αποκαλύπτοντας τα ονόματα 36 δημοσιογράφων που σύμφωνα με τα σχέδια αυτά θα συλλαμβάνονταν μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Μεταξύ τους υπήρχαν γνωστά ονόματα, όπως του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ που δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σενάρια προέβλεπαν τη σύλληψη συνολικά 200.000 ατόμων.

Πηγή: news.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top