GuidePedia

0
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπ. Τάντιτς, θα ενημερώσει το Σ.Α. του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κροατίας, Στ. Μέσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει, αύριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κροατίας, κ. Στιέπαν Μέσιτς, τον οποίο κατηγόρησε για πολεμοκαπηλία.
Ο πρόεδρος της Κροατίας είχε δηλώσει, πριν από τρεις μέρες, ότι θα επέμβει στρατιωτικά, αν η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προχωρήσει σε κίνηση απόσχισης.....Οι δηλώσεις του κ. Μέσιτς αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και υποκίνηση πολέμου, δήλωσε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι δηλώσεις του κ. Μέσιτς για στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία για ανεξαρτητοποίηση, αποτελεί ευθεία απειλή στην περιφερειακή ασφάλεια. Είναι απειλή κατά της ασφάλειας όλων των λαών και όλων των εθνών στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Τάντιτς.

Ο κ. Μέσιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι, «αν ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κ. Μίλοραντ Ντόντικ, παραβιάσει τη συμφωνία του Ντέιτον και διεξάγει δημοψήφισμα για απόσχιση, θα αποστείλει άμεσα τον κροατικό στρατό για να αποκλείσει το διάδρομο του Μπρτσκο και θα παραλύσει τη Σερβική Δημοκρατία, η οποία θα εξαφανιστεί αμέσως».

Ο διάδρομος που ανέφερε ο κ. Μέσιτς συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και απέχει 30 χιλιόμετρα από τα κροατικά σύνορα.

Οι σχέσεις της Σερβίας και της Κροατίας είναι τεταμένες από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το Ζάγκρεμπ κατέθεσε, το 1991, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία και η Σερβία απάντησε με αντιπροσφυγή τον περασμένο μήνα.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν στις αρχές του μήνα, όταν ο κ. Μέσιτς μείωσε την ποινή καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου και επισκέφθηκε το Κόσοβο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top