GuidePedia

0
Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αναδεικνύεται το θέμα της νομικής αρωγής στο Κυπριακό, μετά την απόφαση επανασύστασης της ομάδας νομικών στο ελληνικό ΥΠΕΞ.
Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε «άδικες και αστήρικτες» τις επικρίσεις που διατυπώνονται με αφορμή το χρόνο της απόφασης για σύσταση ομάδας Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, που θα συνδράμει το έργο της διαπραγματευτικής μας ομάδας στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι νομική αρωγή στο Κυπριακό υπήρχε ανέκαθεν και από την Ελλάδα και από αλλού.....Ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε, ταυτόχρονα, πως η Κυβέρνηση λαμβάνει νομική αρωγή «και από τις δεκάδες επεξεργασίες που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει εργοδοτώντας ή αναθέτοντας σε διεθνείς οίκους, σε έγκριτους νομικούς σε Ελλάδα και αλλού για διάφορες θέσεις στο Κυπριακό και για διάφορες πτυχές του Κυπριακού, ακόμη και για θέσεις που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση», εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου.


Αμφιβολίες…
Την ίδια ώρα, εγείρονται έντονες αμφιβολίες όσον αφορά τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης ομάδας στην παρούσα φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι έχει διαρρεύσει ικανό χρονικό διάστημα από την έναρξη των συνομιλιών.
Αμφισβητήσεις, παράλληλα, εκφράζονται και για τη στελεχική επάρκεια της ομάδας των Ελλήνων νομικών, καθώς, όπως επισήμανε στη «Σ» ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, θα έπρεπε σ’ αυτήν να συμμετέχουν τόσο Κύπριοι νομικοί, που γνωρίζουν εφ’ όλης της ύλης το Κυπριακό, αλλά και ειδικοί ιδιαιτέρως καταρτισμένοι σε θέματα Ε.Ε., ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Συνταγματικού Δικαίου, καθώς και εμπειρογνώμονες από χώρες με εμπειρία στα ομοσπονδιακά συστήματα.
Εξάλλου, σε δήλωσή του στη «Σ», ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. Ν. Παπαδόπουλος τονίζει ότι η απόφαση αποδεικνύει τη σημασία της νομικής πτυχής του Κυπριακού, που συνάπτεται με την πολιτική διάσταση, ενώ δικαιώνει, ταυτόχρονα, την επαναλαμβανόμενη επισήμανση του ΔΗ.ΚΟ., για την αναγκαιότητα αναβάθμισης της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, ο οποίος, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, χαρακτήρισε αδιανόητη τη μη συμμετοχή Κυπρίων νομικών στην εν λόγω ομάδα.

Ν. Παπαδόπουλος: Τόσον καιρό δεν μας άκουγε ο Πρόεδρος…
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να σχολιάσουμε τη χρησιμότητα της ομάδας εμπειρογνωμόνων, αν δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η σύνθεσή της», ανέφερε στη «Σ» ο Ν. Παπαδόπουλος. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «έχουμε πολύ κακές εμπειρίες από τους εμπειρογνώμονες που διόρισε η κυβέρνηση Σημίτη, οι οποίοι είχαν απόψεις περί αποδοχής του σχεδίου Ανάν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναβαθμιστεί η διαπραγματευτική ομάδα με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Να υπομιμνήσω, ότι το ΔΗ.ΚΟ. εδώ και καιρό ζητά αναβάθμιση και ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας ομάδας, και είναι απορίας άξιον, ότι ο Πρόεδρος έλεγε πως η ομάδα του δεν χρειάζεται αναβάθμιση και ότι είναι επιστημονικά επαρκής, ενώ τώρα χαιρετίζει την εισήγηση και θέλει να την υλοποιήσει».
«Από την άλλη», πρόσθεσε, «το γεγονός ότι η πρώτη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο καταρτισμός μιας ομάδας νομικών συμβούλων, απαντά από μόνο του σε όσους σπεύδουν να μας υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό δεν είναι νομικό πρόβλημα αλλά πολιτικό, και θα πρέπει να εγκαταλείψουμε βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Θα πρέπει να τονίσουμε, επίσης, -υπέδειξε- ότι η πλευρά μας, πλειστάκις, σε περίπλοκα ζητήματα έχει επιδείξει ασύγγνωστο ερασιτεχνισμό, και υπενθυμίζω τη συμφωνία της 23ης Μαΐου, όπου γίνεται αναφορά σε συνεταιρισμό, την αναγνώριση όλων των πράξεων του ψευδοκράτους, και το θέμα του Λιμνίτη. Σε όλα αυτά τα ζητήματα απεδείχθη ότι οι χειρισμοί μας ήταν ανεπαρκέστατοι από νομικής άποψης».


Χρ. Κληρίδης: Καθυστερημένη απόφαση
«Γνώμη μου είναι ότι η Κυβέρνηση όφειλε πριν από την έναρξη των συνομιλιών να συστήσει τόσο μόνιμη όσο και ad hoc ομάδα εμπειρογνωμόνων, που να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», επισημαίνει ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης. Στο τελικό στάδιο των εντατικών διαπραγματεύσεων, εξηγεί, «δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα η ομάδα αυτή, η οποία προφανώς θα βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν θα παρακάθεται σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο. Επίσης, θα έπρεπε -προσθέτει ο κ. Κληρίδης- η ομάδα να ενδυναμωθεί με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και από άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε θέματα Ε.Ε., ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Συνταγματικού Δικαίου. Ιδιαίτερα στο Συνταγματικό Δίκαιο, εφόσον συζητείται ομοσπονδιακό δίκαιο, οι εμπειρογνώμονες θα έπρεπε να προέρχονται από χώρες με ομοσπονδιακά συστήματα. Ακόμη, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα και Κύπριοι ειδικοί, οι οποίοι είναι πολύ καλοί γνώστες του κυπριακού προβλήματος. Αυτό το λέω και από την πείρα μου στην παρουσίαση μιας σειράς υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου χωρίς τη συμμετοχή Κυπρίων δικηγόρων, οι ξένοι δικηγόροι παρουσίαζαν δυσκολίες στο χειρισμό».
Ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα η ομάδα να συμπεριλαμβάνει όλες τις απόψεις, όσο γίνεται δυνατόν, ενώ εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη, ότι η εν λόγω απόφαση αποσκοπεί να διασκεδάσει φόβους και ανησυχίες, καθώς και τη σχετική κριτική. «Υπό αυτό το πρίσμα, δεν βλέπω καμία θωράκιση των θέσεών μας», κατέληξε.

Δ. Ιωαννίδης: Θα θέσουμε τις θέσεις μας στον Πρόεδρο
«Στην Κύπρο έχουμε ικανούς νομικούς που γνωρίζουν το Κυπριακό και μπορούν να δώσουν γνώμη όσο κανείς άλλος. Αν θέλει η Κυβέρνηση να ζητήσει τη γνώμη και άλλων, ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτη. Θεωρώ, όμως, ότι κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα το Κυπριακό από τους Κύπριους δικηγόρους, κυρίως όσους έχουν εντρυφήσει συστηματικά σ’ αυτό. Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ, πώς γίνεται να μη συμμετέχουν Κύπριοι σε μια τέτοια ομάδα», ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δ. Ιωαννίδης, υπενθυμίζοντας
ότι μια σειρά καθοριστικών υποθέσεων -Τέταρτη Διακρατική, υπόθεση Τ. Λοϊζίδου, και Όραμς- κερδήθηκαν λόγω της ικανότητας των Κυπρίων δικηγόρων.
Όπως σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, δεν αποκλείεται να καταθέσει στο Δ.Σ. του Συλλόγου πρόταση προς έγκριση με τις θέσεις των Κυπρίων δικηγόρων για το θέμα, την οποία στη συνέχεια θα αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top