GuidePedia

0
Ήλθε στις ελεύθερες περιοχές και συνομίλησε με τον Αναστασιάδη
Δεν ήταν σαφής για το τι θα κάνει με τις συνομιλίες εάν εκλεγεί, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Μην παρεμβαίνεις στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας
Θολό άφησε το τοπίο και δεν αποκάλυψε στον Νίκο Αναστασιάδη την πολιτική που θα ακολουθήσει, εάν εκλεγεί «πρόεδρος», ο ψευδοπρωθυπουργός Έρογλου....
ο οποίος ήλθε χθες στις ελεύθερες περιοχές, με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έρογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προσπάθησε να ανιχνεύσει προθέσεις, θέσεις και τι προοπτική δημιουργείται στις συνομιλίες και στη βάση που διεξάγονται σήμερα, εάν εκλεγεί ο Έρογλου. «Θα πρέπει να πω ότι δεν ήταν σαφής», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη και σε έμμεσες υποδείξεις προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, σχετικά με τις συνεχείς παρεμβολές του υπέρ της «υποψηφιότητας» Ταλάτ, λέγοντας ότι «καλό είναι η μια κοινότητα να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της άλλης κοινότητας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την εκλογή του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Την ίδια στιγμή, όμως, έκανε και ο ίδιος παρέμβαση υπέρ του Ταλάτ, λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις θέσεις που εκφράζει ο κάθε Τουρκοκύπριος ηγέτης, και πως μέσα από το διάλογο που διαχρονικά ο ΔΗΣΥ έχει με τις διάφορες τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις, οι θέσεις Ταλάτ και Έρογλου απέχουν κατά παρασάγγας.
Πάντως ο Έρογλου εμφανίστηκε ήπιος στις δηλώσεις του, σε σχέση με τις αδιάλλακτες θέσεις που διατυπώνει όταν βρίσκεται στα κατεχόμενα.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Έρογλου περιορίστηκε σε γενικότητες, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα επιθυμούν μια λύση βιώσιμη και ειρηνική. Πρόσθεσε ότι είναι λογικό και μέσα στα 40 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, να υπάρχουν διαφορές. «Για 40 χρόνια προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Σίγουρα μέσα σε αυτές τις δύο συναντήσεις δεν είναι λογικό να καταλήξουμε και στην επίλυση του Κυπριακού», είπε.
Ο Έρογλου ανέφερε ότι ως Πρόεδροι των δύο πιο ισχυρών κομμάτων, έχουν συμφωνήσει να εργαστούν προς την κατεύθυνση τού να βρουν μια κοινή φόρμουλα για να συμβιώσουμε και ανέφερε ότι οι επαφές των δύο κομμάτων θα συνεχιστούν.
Σε ερώτηση Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, ποιες πρέπει να είναι οι παράμετροι της λύσης, ο Έρογλου απάντησε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων ως προς τις παραμέτρους. Σε άλλη ερώτηση, ότι μέλη της οικογένειάς του κατέχουν κυπριακά διαβατήρια, χαρακτήρισε τις πληροφορίες σαν προπαγάνδα.
Από πλευράς του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση «αρκετά έντιμη και ειλικρινή», και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν ενδοιασμοί στο να διαφανούν και οι διαφορές που αφορούν και σημαντικές πτυχές και άλλες του Κυπριακού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τις συναντήσεις μπορεί να δημιουργηθούν όχι μόνο καλό κλίμα, αλλά και η αποφασιστικότητα ότι χρειάζεται να μην παραγνωρίζουμε τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις όχι μόνο της μιας αλλά και των δύο κοινοτήτων.
Τόνισε ότι για το Δημοκρατικό Συναγερμό η παράμετρος λύσης δεν είναι άλλη από τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς, Κυπριανού-Ντενκτάς και Παπαδόπουλου-Ταλάτ, της 8ης Ιουλίου. Δηλαδή, είπε, η βάση δεν είναι άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με κατοχυρωμένη την πολιτική ισότητα.

Το κοινό ανακοινωθέν
Κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρει ότι «οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπίες τους είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν το διάλογό τους και να ανταλλάξουν απόψεις στην ίδια εγκάρδια ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην πρώτη τους συνάντηση. Έχουν υπογραμμίσει τη σημασία μιας κοινά αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά αναγνώρισαν ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση, προκειμένου να φθάσουν σε σύγκλιση». Τέλος, αναφέρεται ότι τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν επαφή και να συνεχίσουν το διάλογο τους ερχόμενους μήνες.

Εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ
Ο Ντερβίς Έρογλου έρχεται για πρώτη φορά στις ελεύθερες περιοχές μετά την τουρκική εισβολή. Ποτέ δεν θέλησε να πατήσει το πόδι του στα ελεύθερα εδάφη. Η πρώτη επίσκεψη τού επεφύλαξε και μια μικρή περιπέτεια, καθώς εγκλωβίστηκε για κάποια λεπτά στο ασανσέρ των γραφείων του ΔΗΣΥ.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top