GuidePedia

0
Για μεταρρύθμιση στην τουρκική κοινωνία που ασκείται αργά και σταθερά έκανε λόγο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση στην Ε.Ε., Όλι Ρεν.
Συζήτηση για τη «διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία» διεξήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την πρόσφατη κατάργηση του φιλοκουρδικού κόμματος DTP από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Η συζήτηση έγινε με τη συμμετοχή του Ισπανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο (Diego Lopez Garrido) και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τα θέματα της Διεύρυνσης, Όλι Ρεν (Olli Rehn)....
Οι βασικές ιδέες, που κυριάρχησαν στη συζήτηση, ύστερα από πολλαπλές παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, ήταν ότι «είναι αναγκαίο να στείλει η ΕΕ ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Πολλοί αναγνώρισαν «τις σοβαρές προσπάθειες της κυβέρνησης και τα θετικά αποτελέσματα σε πολλές μεταρρυθμίσεις», επισήμαναν, ωστόσο, και «πολλά ολισθήματα στον τομέα του εκδημοκρατισμού, που αποτελούν βήματα προς τα πίσω».

Παρότι προβλεπόταν πιθανή πρόταση ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές δεν κατέληξαν, καθώς αναμένεται προσεχώς η νέα έκθεση για την Τουρκία.

Ο προεδρεύων Ισπανός Ντ.Λ. Γκαρίντο σημείωσε αρχικά ότι η ευρωπαϊκή προοπτική έδωσε στην Τουρκία κίνητρα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές, αλλά υπάρχουν και σαφείς ανεπάρκειες στο θέμα του εκδημοκρατισμο«Θεωρούμε ανεπαρκή τα επίπεδα προστασίας και τα εχέγγυα για ορισμένες ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθρεροτυπία, τα δικαιώματα των συνδικάτων, ή προσώπων, που ανήκουν σε μειονότητες», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαρίντο, η Τουρκία «είναι μία χώρα που έχει ευρωπαϊκή προοπτική, είναι μία μεγάλη χώρα με αναμφισβήτηση οικονομική σπουδαιότητα. Έχει αυξανόμενη στρατηγική σημασία από την πλευρά της ενεργειακής προμήθειας και του ανεφοδιασμού της Ένωσης, αλλά και πολιτική σπουδαιότητα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και λόγω των διμερών της σχέσεων με άλλες χώρες».

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι «οι δημοκρατικές αλλαγές στην Τουρκία έχουν μεγάλη σημασία για την ΕΕ», επειδή ενισχύουν τη σταθερότητα στην Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

«Η πρόοδος στην Τουρκία λειτουργεί ως καταλύτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή. Έχουμε όμως σήμερα εξελίξεις, που μας δίνουν λαβή για ανησυχία», είπε και ακολούθως, αναφέρθηκε στο «δημοκρατικό άνοιγμα» που ξεκίνησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2009 και στις διάφορες σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων, π.χ. με τη λειτουργία τηλεοπτικών καναλιών στην κουρδική γλώσσα.

Ωστόσο, εξέφρασε τη βαθειά του λύπη για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταργήσει το φιλοκουρδικό κόμμα και να καταδιώξει ορισμένα από τα μέλη του. Υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα σαφούς μηνύματος προς την Τουρκία για τον τελικό προορισμό των προσπάθειών της.

«Η μεταρρύθμιση της τουρκικής κοινωνίας αποτελεί μαρτυρία της ήπιας δύναμης της ΕΕ, που ασκείται αργά, μα σταθερά, στην Τουρκία. Η ενταξιακή της διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά η πορεία είναι το ίδιο σημαντική με έναν σαφή προορισμό. Θα πρέπει να διατηρήσουμε σαφή όλη αυτή την ώθηση, προς όφελος της Ένωσης και της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Ρεν.

Στον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει για την Τουρκία μία ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΕ επί της πλήρους ένταξής της, αναφέρθηκε και η κα Σοφία Ιντβέλντ (Sophia In't Veld) εκ μέρους των Φιλελευθέρων.

«Για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, θα πρέπει στις συζητήσεις μας να μιλούμε, χωρίς αμφισβήτηση, ότι η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος. Δεν θα πρέπει να αμφιταλαντευόμαστε μιλώντας για ενδιάμεσες λύσεις και να αλλάζουμε τους κανόνες του παιγνιδιού κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού. Αυτό βοηθάει όχι μόνο την πολιτική τάξη, αλλά και τον λαό της Τουρκίας», τόνισε και παράλληλα, εξέφρασε λύπη για την απόφαση του Δικαστηρίου να καταργήσει το φιλοκουρδικό κόμμα σημειώνοντας: «Είναι μία σαφής οπισθοδρόμιση, ένα βήμα προς τα πίσω. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μόνο ένα».

Ο ευρωβουλευτής Ριτσαρντ Χογουάϊτ ( Richard Howitt) μιλώντας εκ μέρους των Πρασίνων υπογράμμισε και ο ίδιος ότι «είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με σαφήνεια για ένταξη στο τέλος της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Από την αρχή είχαμε αναγνωρίσει ότι η ενταξιακή πορεία θα ήταν μακρά και μας επεφύλασσε εμπόδια και ενέδρες σαν αυτά, που συναντούμε σήμερα. Σήμερα, η Τουρκία χρειάζεται την υποστήριξή μας, θα πρέπει να της την δώσουμε χωρίς να υποχωρήσουμε στο θέμα του εκδημοκρατισμού της».

Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Μαριλένα Κοππά, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Yποστηρίξαμε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας προσδοκώντας ότι θα συμβάλει, κατά κύριο λόγο, στον βαθύ δημοκρατικό μετασχηματισμό της. Ο απολογισμός αρκετά χρόνια αργότερα είναι δυστυχώς πολύ φτωχός. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και όσες πραγματοποιήθηκαν, στην ουσία μένουν κενό γράμμα. Ακόμα και η πρόοδος στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος, που γέννησε πολλές ελπίδες, δείχνει να έχει σταματήσει».

Ακολούθως, υπενθύμισε την ικανοποίηση που είχε εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το δημοκρατικό άνοιγμα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Τουρκίας, και διατύπωσε αμφιβολίες για τη δυνατότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και οι συλλήψεις χιλιάδων πολιτών και δεκάδων πολιτικών εκπροσώπων είναι απαράδεκτες και καθιστούν αναξιόπιστη κάθε δήλωση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε η κα Κοππά και κατέληξε: «Κύριο στοιχείο της Δημοκρατίας είναι και ο πλήρης διαχωρισμός της πολιτικής από τη στρατιωτική εξουσία. Δεν μπορεί σε υποψήφια χώρα, ο στρατός, ακόμα μετά από τόσα χρόνια, να μην υπόκειται σε πλήρη πολιτικό έλεγχο».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top