GuidePedia

0
Κόκκινο χτύπησε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΓΕΕΘΑ.
Εκτός από τις συνηθισμένες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, κορωνίδα της στρατηγικής.....
που ακολούθησε η τουρκική πολεμική αεροπορία αποτέλεσαν οι υπερπτήσεις, δηλαδή οι πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους .

Με βάση τα διεθνώς ισχύοντα η υπέρπτηση αποτελεί εχθρική ενέργεια αφού καταστρατηγεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας.

    Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα οι υπερπτήσεις σημείωσαν ρεκόρ το 2009 φτάνοντας τις 51 ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007.

Υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών:


Σε υψηλό επίπεδο κινήθηκαν και οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι εικονικές αερομαχίες καθώς και οι τουρκικοί σχηματισμοί που έφεραν όπλα. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου



Παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (δηλαδή όταν τα τουρκικά αεροσκάφη εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης)


Εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες)


Οπλισμένα (τουρκικοί σχηματισμοί που έφεραν όπλα)



Εισερχόμενα τουρκικά αεροσκάφη



Αν και με μια πρώτη ματιά, οι αριθμοί δείχνουν κάποια σταθερότητα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, οι πιλότοι μας.

Και αυτό γιατί οι Τούρκοι έχουν αναβαθμίσει «ποιοτικά» τις προκλήσεις τους ακολουθώντας μέσα στο 2009 πιο επιθετικές τακτικές στο πλαίσιο της πάγιας επιδίωξής τους για αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο. Ας δούμε μερικές από αυτές:

1)Πραγματοποιούν σχεδιασμένες πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τριπλή πρόκληση παραμονές Χριστουγέννων όταν πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Φούρνους.

2)Εισέρχονται αιφνιδιαστικά σε δεσμευμένες με διεθνή αγγελία περιοχές ασκήσεων όπως έγινε πρόσφατα στο πεδίο βολής Άνδρου την ώρα που το ελληνικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιούσε άσκηση με πραγματικά πυρά!

3)Παρενοχλούν μέσω των τουρκικών ραντάρ ελληνικά και ευρωπαικά αεροσκάφη που πετάνε στο Ανατολικό Αιγαίο εντός του ελληνικού εναέριου χώρου ότι τάχα πετάνε εντός του τουρκικού FIR και προειδοποιούν για λήψη μέτρων!

4)Αθετούν το μνημόνιο που οι ίδιοι έχουν υπογράψει, το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή στρατιωτικών γυμνασίων κατά τη διάρκεια των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών. Αποκόρυφωμα αυτής της τακτικής ήταν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανήμερα των Χριστουγέννων, κάτι που είχαν ξανακάνει πριν 12 χρόνια!

Όπως είναι ευνόητο, η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του πενταγώνου. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αξιωματικοί που θεωρούν ότι το θερμόμετρο της έντασης θα ανέβει περισσότερο το 2010 και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο.  

Δημοσίευση σχολίου

 
Top