GuidePedia

0
Της Δωρας Aντωνιου
Τη βούληση της κυβέρνησης να λειτουργήσει η Ελλάδα ως η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε χθες από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας να συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής.....
στην ετήσια διάσκεψη των πρέσβεων της χώρας. Παράλληλα, συναντήθηκε στη σερβική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς.«Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τάντιτς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ζητήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ, αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, στα οποία διαπιστώθηκε κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναλύσει στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Σερβίας το σχέδιο της Ελλάδας για προώθηση την ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το 2014. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς είπε ότι «μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και την οικονομική κατάσταση των χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ευχαρίστησε τον Γ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «τη στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

Ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη, ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην Ε.Ε. όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014», την οποία ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε σημαντική.

Μήνυμα προς ΠΓΔΜ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα NOVOSTI, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, όσον αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Οπως είπε, η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος, λέγοντας ότι θα δεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Αναμένουμε από τον γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, με την επισήμανση ότι η εθνική κόκκινη γραμμή της χώρας μας είναι σαφής. Τόνισε, δε, ότι ή εργαζόμενοι από κοινού θα βρούμε αμοιβαίως αποδεκτή λύση «ή θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα, λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική -και ενίοτε αλυτρωτική- ρητορική την καθημερινή μας πολιτική τροφή».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top