GuidePedia

0
ΝΤΟΥΜΠΑΪ Εγκαινιάστηκε χθες το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπουρτζ Χαλίφα («Ο Πύργος του Χαλίφη»), σε μια απελπισμένη προσπάθεια του αραβικού εμιράτου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η χρεοκοπία της κρατικής επενδυτικής εταιρείας Dubai World. Το χτίσιμο του σύγχρονου πύργου της Βαβέλ, ενός «φαραωνικού» ουρανοξύστη με ύψος 828 μέτρων, ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004 και κόστισε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Είναι έργο της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στη Μέση Ανατολή, της Εmaar Ρroperties, και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εϊντριαν Σμιθ της διάσημης αμερικανικής φίρμας Skidmore, Οwings & Μerrill, η οποία εδρεύει στο Σικάγο. Για την κατασκευή του εργάστηκαν πάνω από 12 χιλιάδες άνθρωποι, διαφόρων ειδικοτήτων.......
«Δεν ήμασταν σίγουροι για το πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει ο ουρανοξύστης. Η κατασκευή του αποδείχτηκε μια πρωτόγνωρη και διδακτική εμπειρία για εμάς» υποστήριξε ο μηχανικός Μπιλ Μπέικερ. Η διαδικασία ήταν επίπονη, καθώς ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργηθεί οπλισμένο σκυρόδεμα που να αντέχει τόσο τους χιλιάδες τόνους βάρους του κτιρίου όσο και τις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής, οι οποίες φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Για τον λόγο αυτό η σκυρόδεση γινόταν τη νύχτα με την προσθήκη πάγου στο μείγμα, ώστε να αποφευχθεί η γρήγορη πήξη του σκυροδέματος και η δημιουργία επικίνδυνων ρωγμών. Επιπλέον, έπρεπε να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως το αραβικό εμιράτο είναι πολλές φορές εκτεθειμένο σε σφοδρούς ανέμους και βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο γεωλογικό ρήγμα.



Αραβας αντικρίζει την εκπληκτική θέα από (...μόλις) τον 124ο όροφο του νέου ουρανοξύστη. «Ετοιμος για δουλειές, φτάνει αυτές να βρεθούν...» σχολίασε δηκτικά βρετανός δημοσιογράφος μιλώντας για το πανύψηλο κτίσμα, το οποίο εγκαινιάστηκε σε εποχή που το κτισμένο στην έρημο «οικονομικό θαύμα» του Ντουμπάι απειλείται με κατάρρευση (ΕΡΑ/ ΑLΙ ΗΑΙDΕR)
O πύργος, ο οποίος διαθέτει 162 ορόφους, αποτελείται κυρίως από κατοικίες. Οι 37 όροφοί του θα φιλοξενούν γραφεία και καταστήματα, ενώ στον ουρανοξύστη θα υπάρχουν επίσης εννέα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, καθώς και 30 χιλιάδες διαμερίσματα, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να πωλούνται σε πάμπλουτους επιχειρηματίες και σταρ της μουσικής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τη διακόσμηση των χώρων επιμελήθηκε ο ιταλός σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι.

Τα εγκαίνια του «θαύματος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής», όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή Μέσα, έκανε ο σεΐχης του εμιράτου Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Η επίσημη πρώτη του Μπουρτζ Ντουμπάι επιλέχτηκε ώστε να συμπέσει με την τέταρτη επέτειο από την ανάληψη της εξουσίας από τον σεΐχη. Γίνεται όμως σε μια χρονική στιγμή που το Εμιράτο δέχεται τη χρηματοοικονομική βοήθεια του γειτονικού Αμπού Ντάμπι, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση.

«Οι οικονομικές κρίσεις έρχονται και παρέρχονται. Οι πόλεις όμως προχωράνε μπροστά. Αν σταματήσουμε να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον μας σταματάει και η ανάπτυξη» τόνισε ο διευθυντής της Εmaar Ρroperties Μοχάμεντ Αλαμπάρ. Ο σεΐχης του Ντουμπάι ελπίζει ότι το μεγαλεπήβολο αυτό δημιούργημα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Εμιράτο, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά τη χρεοκο πία της Dubai World. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ουρανοξύστης ολοκληρώνεται σε μια δυσοίωνη οικονομικά εποχή.

Το «εμβληματικό» Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, στη Νέα Υόρκη, εγκαινιάστηκε το 1931, λίγο μετά το μεγάλο οικονομικό κραχ του 1929, μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Υφεσης. Οι δίδυμοι πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας άνοιξαν τις πύλες τους το 1999, δηλαδή μόλις δύο χρόνια μετά τη χρηματοοικονομική κατάρρευση των ταχύτατα αναπτυσσόμενων τότε οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top