GuidePedia

0
Έντονη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους των Χανίων η νέα εμπρηστική επίθεση στο κτίριο της εβραϊκής συναγωγής στην οδό Κονδυλάκη, στην Παλιά Πόλη. Αυτή τη φορά, οι δράστες κατάφεραν να κάψουν το κτίριο και προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές στη βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία που διέθετε η συναγωγή. «Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου και έσπευσε επί τόπου με δύο οχήματα και πέντε άνδρες», δήλωσε αξιωματικός......
Από τη φωτιά καταστράφηκε η ξύλινη οροφή, το πάτωμα της συναγωγής, αλλά και πολύτιμα βιβλία από τους σπανιους τίτλους που διέθετε η συναγωγή, ενώ ότι απόμεινε στο εσωτερικό του κτιρίου μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο.
«Από την φωτιά καταστράφηκε σημαντικό μέρος του αρχείου, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300 CD και κασέτες με εβραϊκή μουσική», δήλωσε ο διευθυντής της συναγωγής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες μπήκαν από διπλανό κτίριο στην αυλή της συναγωγής και αφού παραβίασαν την πόρτα του πρώτου ορόφου, έβαλαν φωτιά -άγνωστο πως.
χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής ωστόσο, η φωτιά δεν επεκτάθηκε, κάτι που θα απέβαινε καταστροφικό, τόσο για τη συναγωγή, όσο και για τα διπλανά κτίρια.
Είναι η δεύτερη φορά που στο στόχαστρο εμπρηστών μπαίνει το κτίριο της εβραϊκής συναγωγής, αφού είχαν επιχειρήσει να το κάψουν σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.
Ηταν πριν από 19 ημέρες, όταν άγνωστοι εισέβαλαν στο κτίριο από διαφορετικό σημείο, προκαλώντας πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να καεί μια εσωτερική σκάλα και βιβλία.
Συνολικά από τις δυο επιθέσεις κάηκαν 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.
Ανακρίσεις για το θέμα πραγματοποιεί η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανιών η οποία εξετάζει παράλληλα και το μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων στην πόλη και την δραστηριοποίηση οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων που δρουν συντονισμένα, όπως στην περίπτωση του εμπρησμού στη συναγωγή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top