GuidePedia

0
Θετικές είναι οι πρώτες δηλώσεις επισήμων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ έκαναν λόγο για βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία.
Πέραν των δηλώσεων και ανεπίσημα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν θετική διάθεση..... αν και το κρίσιμο στοίχημα θα διακυβεύεται καθημερινά στον βαθμό που το Πρόγραμμα θα υλοποιείται. Τα μηνύματα έγιναν αντιληπτά από τις αγορές και το μεσημέρι χθες χαλάρωσαν τις πιέσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το spread των ομολόγων, που το πρωί είχε εκτοξευθεί στις 295 μονάδες βάσης, για να κλείσει - τελικά - στις 275.

Οι πρώτες θετικές αντιδράσεις από επίσημα «ευρωπαϊκά χείλη» εκδηλώθηκαν χθες για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που σηματοδότησε άμεσα αντιστροφή του κλίματος στην αγορά ομολόγων και ενδείξεις ότι οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηριστούν από σταδιακή βελτίωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker δήλωσε χθες ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2010 είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες περικοπές δαπανών και αύξηση των εσόδων. Ο κ. Juncker είπε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνη της, δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει και ότι είναι αδιανόητο να αποχωρήσει από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας και αυτός όπως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ «παράλογο» ένα τέτοιο σενάριο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΩΡΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρθηκε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με στόχο την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία, προσθέτοντας ότι γνωρίζει «τι προσπάθειες αντιπροσωπεύουν για τον συνάδελφό της Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου».

Τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων τους, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Η κυρία Μέρκελ προσπάθησε να ανασκευάσει και τις επισημάνσεις της σε προχθεσινή ομιλία της, λέγοντας ότι με αυτές δεν ήθελε να επικρίνει την Ελλάδα, προβλέποντας μία «πολύ δύσκολη φάση» για την ευρωζώνη, λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών στην Ελλάδα, αλλά απλώς ήθελε να υπενθυμίσει ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κοινή πλατφόρμα» των χωρών της ευρωζώνης και ότι «κάθε χώρα-μέλος οφείλει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα» για την τήρησή του. Σημειώνεται ότι η ομιλία της κυρίας Μέρκελ δεν είναι πλέον προσβάσιμη στον ιστότοπο της καγκελαρίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn δήλωσε πως η Ελλάδα, δεν χρειάζεται βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιλύσει τη δημοσιονομική κρίση. «Είναι χώρα της ευρωζώνης και είναι απολύτως φυσιολογικό η ζώνη του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλύσουν με τις δικές τους δυνάμεις τα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Strauss-Kahn. Οπως δε διευκρίνισε, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα και αυτός είναι και ο στόχος της επίσκεψης κλιμακίου του διεθνούς οργανισμού.

ΑΝΑΣΑ ΣΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να δώσουν μία ανάσα στις ισχυρές πιέσεις που ασκούνταν και χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων, όπου το spread των δεκαετών τίτλων εκτοξεύθηκε εκ νέου φθάνοντας στις 295 μονάδες βάσης, ενώ τα CDS στην πενταετία έφθασαν στις 333 μονάδες βάσης. Από το πρωί η νευρικότητα και οι πιέσεις ήταν έντονες και όπως έλεγαν τραπεζικά στελέχη, το κλίμα ήταν κακό καθώς οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ήταν επιφυλακτικές.

Μετά τις θετικές δηλώσεις που ως φαίνεται είναι το αποτέλεσμα της πρώτης προσέγγισης των εταίρων μας στο Πρόγραμμα, το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται και το spread σημείωσε υποχώρηση κατά 20 μονάδες βάσης κλείνοντας στις 275, δηλαδή καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς εδραιώνεται σταδιακά η εντύπωση ότι οι αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη θα είναι θετικές και το πρόγραμμα θα γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, στα τέλη Ιανουαρίου θα υπάρξει εισήγηση του Κολεγίου των Επιτρόπων και το θέμα θα συζητηθεί επισήμως στο eco/fin στις 15 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται και η υπαγωγή της χώρας μας στο επόμενο στάδιο αυστηρότερης επιτήρησης που είναι και ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων.

ΣΤΟ ECO/FIN ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πριν όμως από τη συζήτηση του Προγράμματος, που θα γίνει σε πρώτη φάση προφορικά στο eco/fin, η κυβέρνηση θα έχει κάποιες δύσκολες ακόμη στιγμές, καθώς την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, επίσης στο eco/fin, θα συζητηθεί το ζήτημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Οπως δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ισπανίας στην ΕΕ κ. Μπασταρέκε Σάγκουες Κάρλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα του eco/fin συμπεριλαμβάνεται η υιοθέτηση συμπερασμάτων σχετικά με τη μεθοδολογία συγκέντρωσης και διαχείρισης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και κυρίως το πακέτο για τη δημοσιονομική διαχείριση, που είχε προετοιμάσει η σουηδική προεδρία.

Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν τα ζητήματα «της μεθοδολογίας και της διαχείρισης» των στατιστικών στοιχείων, ως προς τα οποία έχουν διατυπωθεί «πολλές επιφυλάξεις» για την Ελλάδα, είπε ο Ισπανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος. Είναι αναμενόμενο ότι η συζήτηση αυτή θα είναι δυσάρεστη για την Ελλάδα μετά την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, που με βάση την επίσκεψη του περασμένου Οκτωβρίου διατυπώνει επιφυλάξεις και αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία που της είχαν παρασχεθεί για τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει θέμα ενδεχόμενου παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανακρίβεια των στοιχείων αυτών, κάτι που όμως δεν αποφασίζεται από το eco/fin αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ
Την προσεχή εβδομάδα, πάντως και συγκεκριμένα την Τρίτη, το Δημόσιο προχωρεί και σε νέα διάθεση με δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη διέθεσε έντοκα ετήσιας και εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,6 δισ. ευρώ πληρώνοντας όμως υψηλό κόστος, καθώς οι επενδυτές πίεσαν ανοδικά τις αποδόσεις.


ΘΕΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΑ Η ΕΣΕΕ
Τις επιφυλάξεις του για τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και κυρίως για την ανταποδοτικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι η πρώτη αντίδραση του εμπορικού κόσμου για το τριετές πρόγραμμα εξόδου της οικονομίας από την κρίση είναι θετική, παρ' όλα αυτά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο ταμειακούς στόχους για τον περιορισμό του ελλείμματος, χωρίς να δημιουργεί άμεσες προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη και τόνωση της αγοράς.
«Αν και πολλά μέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση ενίσχυσης της σταθερότητας, κρίνονται φιλόδοξα, όσον αφορά κυρίως τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, την αύξηση των εσόδων και τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς να προσεγγίζουν ένα πραγματικό και ρεαλιστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάπτυξης.

Εν όψει μάλιστα των προβλέψεων για αρνητική ανάπτυξη το 2010 και εκτίναξη της ανεργίας την ίδια περίοδο, η αναγκαιότητα για την υιοθέτηση νέων διαρθρωτικών μέτρων ενισχύεται», σημείωσε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε ότι η ΕΣΕΕ θα τοποθετηθεί και αναλυτικά επί του συνόλου του προγράμματος.Κέρδος 16/1/2010 07:15

Βουτιά του ευρώ προκαλούν οι φήμες για παραίτηση της Ανγκελα Μέρκελ
Υποχώρησε στα 1,4359 δολάρια και δεν συνήλθε παρά τη διάψευση από τη γερμανική κυβέρνηση

ΜΑΡΙΤΑ ΖΗΚΟΥ | Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Oι φήμες για επικείμενη παραίτηση της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, τις οποίες πυροδότησε άρθρο του περιοδικού «Τime», έδωσαν την αφορμή στους κερδοσκόπους να παίξουν με το ευρώ. Το ευρωνόμισμα βούτηξε έναντι του δολαρίου στα 1,4359 δολάρια και δεν συνήλθε παρά τη διάψευση από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το «Τime», υπάρχουν έντονα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Μέρκελ και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ) ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το FDΡ πιέζει τη γερμανίδα καγκελάριο να προχωρήσει στις υποσχόμενες φοροαπαλλαγές ύψους 24 δισ. ευρώ και σε άλλες ριζικές μεταρρυθμίσεις, αλλά διστάζει η κυρία Μέρκελ.

Επισημαίνεται ότι την όρεξη των κερδοσκόπων να παίξουν κατά του ευρώ έδωσαν και οι πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ ότι η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας θα πλήξει το κοινό νόμισμα. Αυξάνονται πλέον οι προβλέψεις ότι το ευρώ θα είναι το ασθενέστερο νόμισμα μεταξύ των ισχυρών αντιπάλων νομισμάτων το 2010 εξαιτίας της ευρύτατης ανομοιογενούς οικονομικής προοπτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης και της κρίσης του χρέους σε ορισμένα από τα ασθενέστερα μέλη της. Επιπλέον το δολάριο ενισχύθηκε και από τα απρόσμενα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη που παρουσίασε η τράπεζα JΡ Μorgan Chase και η τεχνολογική εταιρεία Ιntel.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της JΡ Μorgan και της Ιntel παραμέρισαν τα χειρότερα των αναμενομένων έσοδα του τέταρτου τριμήνου που ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο, η Αlcoa, και ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών για σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Επανέφεραν την αισιοδοξία ότι ο τραπεζικός και ο τεχνολογικός τομέας μαζί με την Κίνα μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης, αντικαθιστώντας τα νοικοκυριά των οποίων η αγοραστική δύναμη πλήττεται ακόμη από τη λαίλαπα της ανεργίας.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Αlcoa είχαν δημιουργήσει ανησυχίες στους επενδυτές μήπως και οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ήταν παράλογα υψηλές. Πράγματι, οι αναλυτές αναθεωρούσαν επιθετικά προς τα πάνω τις προβλέψεις τους από το καλοκαίρι και μετά. Σημειωτέον ότι το τρίτο τρίμηνο το 80% των 500 αμερικανικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Ρoor΄s 500 είχε συντρίψει τις προβλέψεις τους. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Wall Street είχε έσοδα ρεκόρ και κέρδη 11,7 δισ. δολάρια στο σύνολο του περασμένου έτους, διπλάσια και πλέον του 2008, ενώ η κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου εκτινάχθηκε στα 3,3 δισ. δολάρια. Ωστόσο οι επενδυτές αγωνιούν να δουν αν θα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ ως προς τις διαγραφές ζημιών και τις αυξήσεις των αποθεματικών τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα άλλα χρέη από τις τράπεζες στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Επίσης, τα καλπάζοντα κέρδη της Ιntel, η οποία θεωρείται βαρόμετρο για την παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών και για τις τεχνολογικές δαπάνες γενικότερα, στα 2,3 δισ. δολάρια ήταν εννέα φορές υψηλότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2009 από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και οι προοπτικές κερδών είναι ακόμη θετικότερες για το 2010. Τα αποτελέσματα της Ιntel φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες για τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τώρα και το μεγαλύτερος βάρος στον δείκτη Standard & Ρoor΄s 500. Ηδη το τρίτο τρίμηνο τα αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών ξεπέρασαν τις προβλέψεις εσόδων των αναλυτών. Οι προσδοκίες των στρατηγικών αναλυτών βασίζονται σε πολλούς λόγους. Στη λίστα με τους κυριότερους λόγους αναφέρονται: η μεγάλη ζήτηση από τις χώρες των αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα και η Ινδία, η επιθετική μείωση του κόστους, οι επιπτώσεις από την αναβάθμιση του διαχειριστικού συστήματος από τη Μicrosoft και η αυξανόμενη ζήτηση για νέα, καταναλωτικού προσανατολισμού, προϊόντα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top