GuidePedia

0

Στις επιστολές που απέστειλε ο πρόεδρος Χριστόφιας, γίνεται σύγκριση των θέσεων της τουρκικής πλευράς με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.Επιστολές προς τους ηγέτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπουί, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Στις επιστολές γίνεται σύγκριση των θέσεων που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή/τουρκική πλευρά σε έγγραφο για τη Διακυβέρνηση, με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν......

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να καταδείξει ότι οι προτάσεις αυτές της Άγκυρας είναι χειρότερες του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν.
● Πρώτο, στην εκ περιτροπής προεδρία στο σχέδιο Ανάν η αναλογία ήταν 4 χρόνια Ελληνοκύπριος και 2 χρόνια Τουρκοκύπριος, ενώ η τουρκική πλευρά τώρα προτείνει 3 χρόνια Ελληνοκύπριος και 2 Τουρκοκύπριος.
● Δεύτερο, η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου στο σχέδιο Ανάν ήταν 4-2 και τώρα ζητούν 7-5.
● Τρίτο, για τις αποφάσεις προϋπόθετε και μια ψήφος από την άλλη κοινότητα τώρα τίθεται το βέτο του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
● Τέταρτο, στο σχέδιο γινόταν λόγος για ειδική πλειοψηφία στη Γερουσία, τώρα ζητείται και για τη Βουλή.
● Πέμπτο, στο σχέδιο το θέμα του Διευθυντή και υποδιευθυντή από διαφορετικές κοινότητες υπήρχε σε κάποια τμήματα, τώρα προτείνουν να υπάρχει σε όλα.
● Έκτο, για τις εξωτερικές σχέσεις, το σχέδιο Ανάν αναφερόταν σε διαβούλευση για θέματα που βρίσκονταν στη σφαίρα αρμοδιότητας των συνιστώντων, οι τουρκικές προτάσεις θέτουν ζήτημα συμφωνίας.
● Έβδομο, διεθνείς συμφωνίες σε όλα τα ζητήματα και όχι μόνο στο εμπόριο και τον πολιτισμό.
|
● Όγδοο, το θέμα του FIR.
● Ένατο, στο σχέδιο Ανάν αναφερόταν πως οι προηγούμενες αποφάσεις/πράξεις να ισχύουν εάν συνάδουν με διεθνείς νόμους, ενώ τώρα αναφέρεται από τους Τούρκους πως θα πρέπει να ισχύουν όλες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top