GuidePedia

0
Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι αυτοκτονίες Αμερικανών στρατιωτικών το περασμένο έτος, με 160 αυτόχειρες να δίνουν τέλος στη ζωή τους σε στρατόπεδα του στρατού ξηράς των ΗΠΑ. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου.Αν και τα αίτια της αύξησης του φαινομένου δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί..... ηγετικά στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τονίζουν ότι ο αριθμός – σοκ δεν τους εκπλήσσει, αφού είχαν προειδοποιήσει για την επικείμενη αύξηση. «Είχαμε καταστήσει σαφές ότι ο αριθμός αυτοκτονιών του 2009 θα ξεπερνούσε τον απολογισμό του 2008», αναφέρει ηγετικό στέλεχος.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού, οι μακροχρόνιοι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και το άγχος που τους προκαλούν οι μάχες αποτελούν βασικές αιτίες αύξησης της κατάθλιψης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων στους γάμους τους.
Ωστόσο, «οι αυτοκτονίες δεν οφείλονται μόνο στις επανειλημμένες αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Το ένα τρίτο των στρατιωτικών που αυτοκτόνησαν άλλωστε, δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ σε μάχιμες αποστολές», υποστηρίζει άλλη έρευνα του Πενταγώνου.
Κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, απηύθυναν εκκλήσεις στους αξιωματικούς να μην γελοιοποιούν όσων στρατιωτικών χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια.
Προς περιορισμό του προβλήματος, ο στρατός προσέλαβε εκατοντάδες ειδικούς στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Ανησυχίες πάντως εκφράζονται και για τις αυτοκτονίες των συζύγων και άλλων μελών από τις οικογένειες των στρατιωτικών.
Η σύζυγος του ναυάρχου Μάλεν, Ντέμπορα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για την παρακολούθηση των αυτοχειριών συζύγων των στρατιωτικών, καθώς οι ίδιες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, επειδή φοβούνται μήοως βλάψουν τις προοπτικές των ανδρών τους για καριέρα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top