GuidePedia

0
Μετά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε πει «αισθανόμαστε σταυρωμένοι στην Τουρκία», αυτή τη φορά μίλησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος των Αλεβιτών «Ehi-i Beyt», Φερμανί Αλτούν, ο οποίος είπε: «Και εμείς αισθανόμαστε σε σφικτήρα».Ο Αλτούν επισκέφθηκε τον Πατριάρχη “Φαναρίου” Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησε. Κατά την είσοδό του στο Πατριαρχείο “Φαναρίου” ο Αλτούν μίλησε προς τους εκπροσώπους του Τύπου και είπε ότι αυτές τις ημέρες.... που γίνονται εργασίες για το δημοκρατικό άνοιγμα, είναι κοινά τα προβλήματα και των δύο κοινοτήτων και ότι οι Αλεβίτες και οι μη Μουσουλμάνοι αναμένουν από κοινού λύσεις σχετικά με τα προβλήματα πίστης που αντιμετωπίζουν.
Ο Αλτούν είπε ότι κατά καιρούς κουβεντιάζουν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ότι τον υποστηρίζουν πάντα. Επίσης, είπε ότι η επίλυση των προβλημάτων εκείνων θα διευκολύνει και την επίλυση των δικών ους προβλημάτων.

Ο Αλτούν στη συνέχεια τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν ελευθερία πίστης και ιδεών και υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους για προσευχή και τόνισε: «Σκοπός της επίσκεψής μας είναι η ειρήνη, ο διάλογος και η αδελφοσύνη. Ο Παναγιώτατος προ ημερών είχε πει ότι αισθάνονται σαν να είναι σταυρωμένοι. Και εμείς, επίσης, αισθανόμαστε σαν να είμαστε σε σφικτήρα. Βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα».

Στο ξεκίνημα της συνάντησης επετράπη μόνο η φωτογράφηση και μετά από αυτήν ο Αλτούν, που προέβη σε δήλωση, τόνισε ότι η συνάντηση ήταν πολύ καλή και ότι θα αγωνισθούν μαζί σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων για την ελευθερία πίστης και προσευχής.

Ο Αλτούν τόνισε ότι θα δώσουν από κοινού αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και για το άνοιγμα στο προσκύνημα των Τζέμεβι [χώροι προσευχής Αλεβιτών], καθώς επίσης και για τη δυνατότητα προσευχής και παιδείας.

Ο Αλτούν, που επανέλαβε ότι «θεωρούν τον εαυτό τους σε σφικτήρα», πρόσθεσε: «Διότι εδώ και χρόνια δεν βλέπουμε καμία λύση από την Τουρκία σχετικά με τα προβλήματά μας. Λέμε ότι και στο Δημόσιο και στην πολιτική και στην πίστη και στην πράξη, η κοινωνία των Αλεβιτών στην Τουρκία παραγκωνίζεται σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή μετά τους μη Μουσουλμάνους και για μας εφαρμόζεται μια συμπεριφορά πολίτη τρίτης κατηγορίας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθεια, έτσι ώστε τα δημοκρατικά πρότυπα της Τουρκίας να αναβαθμιστούν σε αυτά της Ευρώπης».

Ο Αλτούν είπε ότι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει τις ίδιες αξίες και ότι σε αυτά τα θέματα συμφωνούν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν κατά τη συνάντηση ήρθε στην επικαιρότητα αυτό που είχε πει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ότι «αισθάνονται σαν να είναι σταυρωμένοι», ο Αλτούν είπε: «Η έννοια των λόγων αυτών είναι η ανυπαρξία της ελευθερίας πίστης και η ύπαρξη πολλών εμποδίων σχετικά με το δικαίωμα αυτό, την παιδεία και την προσευχή. Με αυτή την έννοια πρέπει να πούμε ότι είναι μια περιφραστική παρομοίωση και έχει το νόημα ότι υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν δυσκολίες και υποφέρουμε».

Τα παραπάνω καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk με τον τίτλο «Οι Ορθόδοξοι στο σταυρό, οι Αλεβίτες σε σφικτήρα».

Η Sabah αναφέρεται στα παραπάνω στις εσωτερικές της σελίδες με το τίτλο «Και οι Αλεβίτες αισθάνονται σαν να είναι σε σφικτήρα».

Η Radikal γράφει για το ίδιο θέμα σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων με τον τίτλο «Επίσκεψη Αλεβιτών στον Πατριάρχη: Και εμείς βρισκόμαστε σε σφικτήρα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top