GuidePedia

0
Γράφει ο Σταύρος Μελισσάρης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, υπουργοί και υπουργεία της κυβέρνησης, που έχουν διαφορετικές απόψεις για μέτρα που πρέπει να παρθούν, βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση και απειλούν τις κομματικές και κυβερνητικές διαδικασίες. Οι διαφωνίες που εκφράζονται από μέλη της κυβέρνησης, παρουσιάζονται συχνά σαν επιθυμία των μελών να πλήξουν την κομματική πειθαρχία, παρά σαν μια άποψη που εκφράζεται για να διορθωθούν τυχόν λάθη....Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνομιλίες με υπουργούς, ώστε να παρουσιάζεται σύμπνοια της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα. Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος αναφέρει στο Έθνος ότι πρέπει να προσέχουν οι δημοσιογράφοι πως παρουσιάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, καθώς μπορεί να πλήξουν διαδικασίες διαβούλευσης που διασφαλίζουν τη δημοκρατικότητα. Ο Σταύρος Π. Ψυχάρης έγραφε στο κυριακάτικο Βήμα, ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, αποτρέπουν τον αρχηγικό μονολιθισμό, ενώ η κομματική πειθαρχία εκφράζεται στις ψηφοφορίες και όχι στις κοινοβουλευτικές και κομματικές συζητήσεις.
  Γιάννης Καμπουράκης, εφημερίδα Ελεύθερος Τυπος

"Στην εντατική με... βέρτιγκο η κυβέρνηση"
"Με το οικονομικό επιτελείο αποδυναμωμένο και διχασμένο, τον υπουργό Εργασίας υπ' ατμόν, την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όμηρο των μπλόκων, τον υπουργό Αμυνας να αναδεικνύει την έλλειψη συντονισμού και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να δίνει στην κυβέρνηση έξι μήνες για να βελτιωθεί, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί το πλέον κρίσιμο εξάμηνο, ως τις αρχές Ιουνίου.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έχει απειλήσει ήδη με μία παραίτηση. Ο υπουργός Οικονομικών πάει στις Βρυξέλλες, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει -παρά την πρωθυπουργική στήριξη- την έντονη κριτική των συναδέλφων του υπουργών και βουλευτών. Ο υπουργός Εργασίας σχεδιάζει την «ηρωική του έξοδο» από την κυβέρνηση, προκαλώντας το Μαξίμου ότι θα λέει την αλήθεια, όταν δηλαδή οι άλλοι λένε ψέματα...
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί χωρίς, έως τώρα τουλάχιστον, τη στήριξη των συναδέλφων της να διαχειριστεί την οργή και τις κινήσεις τακτικής των αγροτών, οι οποίοι έχουν χωρίσει ήδη την Ελλάδα όχι σε δύο αλλά σε πολλά κομμάτια. Δέχεται πλέον επικρίσεις για το ότι ζητεί συνάντηση με τους αγρότες σε δέκα μέρες και όχι άμεσα, εκτιμώντας ότι με την παρούσα συγκυρία οι κινητοποιήσεις των αγροτών μπορούν να εξελιχθούν σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δίνει περιθώριο «έξι μηνών για να κριθούμε» και την Ε.Ε. να αναλαμβάνει ρόλο επιτηρητή της οικονομίας, η κυβέρνηση εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη περίοδο της θητείας της.
Συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας προχώρησαν σε συστηματικές... διαρροές προς τον Τύπο περί απειλής παραίτησης της Λούκας Κατσέλη έναντι πιέσεων προκειμένου να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα της, στην πραγματικότητα όμως η κ. Κατσέλη βγαίνει αποδυναμωμένη από τη μάχη που έδωσε για να περάσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες..."
Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ, εφημερίδα Καθημερινή (δημοσίευση 17.01.2010)

"O σκόπελος των προσωπικών στρατηγικών"
"Έχουν πλέον συμπληρωθεί εκατό ημέρες από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί κοινό μυστικό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά το δύσβατο 2010 είναι ο συνδυασμός των προσωπικών στρατηγικών των κορυφαίων στελεχών και η «απειρία» των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Η «πολυφωνία» υπουργών και τα επικοινωνιακά λάθη χαρακτήρισαν τη λειτουργία της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, έχοντας μάλιστα ευθεία αντανάκλαση στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην εκρηκτική συνεδρίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την οποία τελικώς αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η τροπολογία για τις γονικές παροχές υπήρξε γενικευμένη κριτική για την έλλειψη «ενιαίου πολιτικού κέντρου» που θα καθοδηγεί το κυβερνητικό σχήμα.
Είναι δε ενδεικτικό ότι πλέον αναζητούνται από τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου «μέτρα» που θα διασφαλίζουν τη συντεταγμένη κυβερνητική πορεία εν όψει και των δύσκολων αποφάσεων που έπονται στο οικονομικό κυρίως πεδίο. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση φέρεται να εργάζεται ήδη ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους κορυφαίους υπουργούς ενόψει του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαφωνίες και οι εντάσεις που σημειώθηκαν κατά τη συζήτηση του σχεδίου «Καλλικράτης».
Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν φόβους ότι τα κορυφαία στελέχη θα συνεχίσουν να κινούνται με όρους οικοδόμησης του προσωπικού τους προφίλ, καθώς μάλιστα ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται -αντί να θέτει μια αυστηρή «κόκκινη γραμμή»- να «ενθαρρύνει» τη διατύπωση ετερόκλητων απόψεων κατά τη συζήτηση των βασικών κυβερνητικών επιλογών στο υπουργικό συμβούλιο και στα ΚΤΕ της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τρεις μήνες λειτουργίας της παρούσας κυβέρνησης, είναι σαφές ότι μια σειρά από κορυφαία στελέχη έχουν επιλέξει να κινούνται με διαφορετικό τρόπο στην κεντρική πολιτική σκηνή..."
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εφημερίδα Έθνος

"Το δικαίωμα της διαφωνίας"
"Λέγαμε την περασμένη εβδομάδα πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στη διαδικασία της διαβούλευσης, καλό θα είναι ν’ αποφεύγουν τα κυβερνητικά στελέχη τις πολλές δηλώσεις, γιατί είναι δικαιολογημένο να εκλαμβάνονται ως κυβερνητικές προθέσεις οι προτάσεις που εκφράζονται και όχι ως προσωπικές απόψεις. Και μάλιστα όταν οι προτάσεις τους έχουν να κάνουν με θέματα τα οποία χειρίζονται υπό την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους.
Εξίσου καλό, όμως, θα είναι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ν’ αποφεύγουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι τις εύκολες ερμηνείες για τις απόψεις που κατατίθενται. Εκτός πια κι αν αποφασίσουμε και το δηλώσουμε και δημόσια ότι οι μετέχοντες σ’ ένα κόμμα πρέπει να έχουν όλοι την ίδια άποψη για τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα και ότι η οποιαδήποτε απόκλιση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως εσωκομματική διαμάχη, ανταρσία, διαφοροποίηση ή και προσωπική σύγκρουση.
Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει κι αυτό, αλλά από τη στιγμή που γίνεται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, την οποία η κυβέρνηση προωθεί και στηρίζει, τα όποια τέτοια σχόλια δεν είναι απλώς υπερβολικά, είναι και κακόπιστα. Και το κυριότερο, δεν συμβάλλουν σ’ αυτό που εμείς οι δημοσιογράφοι υποτίθεται ότι επιδιώκουμε και στηρίζουμε: την εσωκομματική δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, την αποφυγή της μονολιθικότητας και της μίας και μοναδικής θέσης για κάθε πρόβλημα και την εξαφάνιση της όποιας διαφορετικής άποψης."
Σταύρος Π. Ψυχάρης, εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής (δημοσίευση 17.01.2010)

"Δημοκρατία ή αριθμοκρατία"
"Ορθώς ή λανθασμένα, η Αποστασία  οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις με  ουσία αντιδημοκρατικές συνθηματολογίες.  «Ενα θέλει ο Λαός- ό,τι πει ο  αρχηγός! » ήταν το κυρίαρχο σύνθημα  των μεγάλων λαϊκών μαζών που εκδηλώθηκαν εναντίον του «βασιλικού πραξικοπήματος». Ο σχολιασμός της συνθηματολογίας αυτής περιττεύει, αλλά  το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί  ένα κλίμα αρχηγικής δημοκρατίας,  όπου όλοι οι βουλευτές πρέπει να λένε  ναι σε όλα. Και κάθε φορέας της εξουσίας (λ.χ. ένας υπουργός, υφυπουργός  κλπ.) να θεωρεί ότι μπορούν οι αποφάσεις του να καλύπτονται με απόφαση της Βουλής, η οποία λαμβάνεται  επειδή κάθε βουλευτής πρέπει να επιδεικνύει κομματική πειθαρχία. Είναι  όμως γνωστή η αντίδραση πρωθυπουργών σε νυκτερινές τροπολογίες  (όσες φορές απεκαλύφθησαν «καταχρήσεις δυνάμεων»).
Είναι συνεπώς αξιέπαινη η αντίδραση του σημερινού πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στα διαδιδόμενα και γραφόμενα περί γκρίνιας στις τάξεις των βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ για ορισμένες πλευρές της οικονομικής πολιτικής. Ορθώς ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι σε φάση διαβουλεύσεων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν οποιανδήποτε γνώμη τους. Η πειθαρχία αφορά την ψήφιση και εφαρμογή των οριστικών αποφάσεων της κυβερνήσεως, την οποία στηρίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Δημοκρατία δεν είναι Αριθμοκρατία! Εν εναντία περιπτώσει δεν θα χρειαζόταν Βουλευτήριο και κοινοβουλευτική λειτουργία- ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα έδινε εντολές εν ονόματι του εκλογικού ποσοστού...
Την επικίνδυνη αυτή τάση της Πρωθυπουργικής Αριθμοκρατίας ανακόπτει με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Η δημοκρατική παράταξη θα έχει προσφέρει μιαν ακόμη μεγάλη υπηρεσία στη χώρα αν διασφαλίσει τον ανοιχτό διάλογο που μπορεί να αποτρέπει ακόμη και την ψήφιση νομοσχεδίων όταν οι αντιπρόσωποι του λαού- κατά πώς δικαιούνται- ψηφίζουν αρνητικά."

Δημοσίευση σχολίου

 
Top