GuidePedia

0
Γράφει ο ΑΣΤΟΣ
Σε έναν άλλο κόσμο...
Είναι γεγονός διαπιστωμένο ότι στον ξεχασμένο χώρο της επαρχίας μας  υπάρχουν διαμάντια  σε πάρα πολλούς τομείς, άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται  παράγοντας σημαντικό έργο χωρίς καμιά βοήθεια και πολλές φορές χωρίς καμία αναγνώριση από την επίσημη πολιτεία.
Νομίζω είναι χρέος μας να προβάλουμε , όταν εντοπίζουμε αυτά τα πρόσωπα, όχι γιατί αυτά καθ ΄ αυτά το θέλουν ή το έχουν  ανάγκη , αλλά  για να τους γνωρίσει περισσότερος κόσμος  και να τους δοθεί η δυνατότητα να θαυμάσουν την δουλειά τους.....

Στο χωριό Γέργερη του Δήμου Ρούβα του Νομού Ηρακλείου, υπάρχει μια καταπληκτική περίπτωση απλού γνήσιου Λαϊκού καλλιτέχνη, ένα απλός άνθρωπος, του δημοτικού, βοσκός, γεωργός,  στα νιάτα του.
Ασχολείται πολλά χρόνια με την ξυλογλυπτική, με απλά εργαλεία,  δημιουργεί αριστουργήματα με το ξύλο της Ελιάς και του Κέδρου. Ξεκινώντας από απλά χρηστικά  εργαλεία , κουτάλια, φλογέρες  αλυσίδες, κάδρα,  φτάνει σε πολύ σημαντικά έργα αξιοποιώντας την μορφή  των ξύλων που μόνο ένας καλλιτέχνης μπορεί να δει στην αρχική ακατέργαστη μορφή του ξύλου.

Από το ξύλο πέρασε στο σκάλισμα της πέτρας , από τον μαλακό πωρόλιθο μέχρι το πολύ σκληρό  βότσαλο θαλάσσης ή ποταμού. Με ένα απλό μεταλλικό μυτερό εργαλείο δημιουργεί μορφές , λουλούδια και ένα σωρό άλλα θέματα που είναι δύσκολο να περιγραφούν.
Παράλληλα ασχολείται την κατεργασία , δημιουργία έργων με πηλό. Ο πηλός στα χέρια του παίρνει μορφή, το κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό, μοναδικό δεν κατασκευάζει δεύτερο όμοιο.

Λόγω της κύριας απασχόλησης του  πολύ χρόνο τον περνούσε στην εξοχή , αυτό του έδωσε την δυνατότητα  να  εντοπίσει , να ανακαλύψει και να μαζέψει ένα πολύ  σημαντικό αριθμό απολιθωμάτων που μπορούν να δώσουν μια εικόνα της περιοχής μας εκατομμύρια χρόνια πριν. Απολιθώματα  από μύδια μικρά και μεγάλα, απολιθώματα σαλιγκαριών θαλάσσης και απολιθώματα αστερία. Απολιθωμένα οστά  και πολλά άλλα αποτελούν μια ξεχωριστή συλλογή που θα ζήλευαν πολλοί σπουδασμένοι ερευνητές

Οι παραπάνω δραστηριότητες , όπως είναι λογικό , του απορροφούσαν τον ελεύθερο χρόνο και τα βράδια, αφού έπρεπε  να δουλέψει για να ζήση την οικογένεια του.
Εχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Κρήτη την Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό.   Πουλάει ελάχιστα από τα έργα του  και έχει ένα απίστευτο αριθμό  έργων στοιβαγμένων σε αποθήκες .

Είναι ο Γιώργος Καψάλης
Αξίζει να πας στη Γέργερη να τον δεις , να δεις την δουλειά του και να πιεις μια ρακή μαζί του. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top