GuidePedia

0
Δραματική παραμένει η κατάσταση στην πολύπαθη Αϊτή, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό 7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, οι νεκροί υπολογίζονται στους 45-50.000, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό επιζώντων. Οι ζωντανοί περιμένουν αγανακτισμένοι τη διεθνή βοήθεια, ενώ οι νεκροί ενταφιάζονται σε ομαδικούς τάφους. Το δράμα των Αϊτινών έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ: διάσημοι ηθοποιοί – με πρωτοστάτη τον Τζορτζ Κλούνεϊ – οργανώνουν τηλεμαραθώνιο...... Δύο εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς εξακολουθούν να στερούνται τα πάντα: νερό, τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό και μια στέγη. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, Χαβιέρ Καστεγιάνος, ο απολογισμός των νεκρών εκτιμάται στους 45-50.000, ενώ ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας.

Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό επιζώντων, οι πρώτοι 7.000 νεκροί ενταφιάστηκαν σε ομαδικό τάφο. Εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διασώστες στο έργο τους, το βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη ασφάλειας. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας", δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. "Χθες προσπάθησαν να κλέψουν ένα από τα φορτηγά μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εργαστούμε σε ορισμένες περιοχές" πρόσθεσε. "Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι".
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάθε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με καταγγελίες, ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς βοήθειας παραμένει στο αεροδρόμιο. "Η βοήθεια φτάνει, αλλά δεν την διανέμουν" δήλωσε μέλος της δομινικανής αποστολής.
Οι κάτοικοι που επιβίωσαν ξεπέρασαν το φόβο τους - παρά τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς - και είναι τώρα εξοργισμένοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας. Στήνουν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα, ενώ πολλοί δεν διστάζουν να καταφύγουν σε πλιάτσικο.  Χιλιάδες Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα.

"Από τη στιγμή του σεισμού, οι ηγέτες μας δεν απευθύνθηκαν ούτε μια φορά στο λαό. Σύμφωνοι, κι αυτοί επηρεάστηκαν από την καταστροφή, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν κάτι" υποστήριξε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.

Δεδομένης της χαοτικής αυτής κατάστασης, πολλοί φοβούνται ότι ακολουθήσει πλιάτσικο, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Διεθνής βοήθεια

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο "Carl Vinson" πλέει ήδη προς την Αϊτή για να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Διαθέτει επίσης σύστημα καθαρισμού του νερού και δεκάδες κρεβάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς.

Ο κατάπλους του αμερικανικού πολεμικού στην Αϊτή θα συμβάλλει επίσης στην αποσυμφόρηση του αεροδρομίου του Πορτ-Ο-Πρενς, το οποίο διαθέτει μόνο ένα διάδρομο και έχει κορεστεί ήδη από τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν επίσης 3.500 στρατιώτες και 2.200 πεζοναύτες, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποδεσμεύσει άμεσα βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, δήλωσε ότι η Πολιτεία θα βοηθήσει την Αϊτή και έστειλε μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έρευνας και διάσωσης στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, τη δική τους μάχη δίνουν και οι σταρ του Χόλιγουντ. Ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ οργανώνει τηλεμαραθώνιο για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής και κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν, ανακοίνωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι MTV.

Το κανάλι δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία, όμως πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τηλεμαραθώνιος θα μεταδοθεί στις 22 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής κανένας σταρ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του, όμως λέγεται ότι αναμένεται να δώσει το παρών ο Στινγκ και πολλοί άλλοι.

Η πρωτοβουλία του Κλούνεϊ έρχεται μία ημέρα αφότου το ζεύγος Ατζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια και άλλοι σταρ του Χόλιγουντ κάλεσαν τους θαυμαστές τους να προσφέρουν ότι μπορούν στους πληγέντες. Ο Γουάικλιφ Τζιν, που γεννήθηκε στην Αϊτή, ζήτησε από τους Αμερικανούς να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τη χώρα του μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Yele Foundation. Ο τραγουδιστής του χιπ-χοπ, Σον Ντίντι Κομπς, κάλεσε επίσης τους θαυμαστές του να δώσουν χρήματα στην ίδια φιλανθρωπική οργάνωση.

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, σκηνές, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα) καθώς και τη μετάβαση εθελοντών με διασωστικό εξοπλισμό στην Αλβανία, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, αποφάσισε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ με ομόφωνη απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο από τις πλημμύρες, αλβανικό λαό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top