GuidePedia

0
Η διαφωνία με το Ισραήλ που αφορά την αγορά δέκα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Heron από τον τουρκικό στρατό επιλύθηκε, πριν από την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού 'Αμυνας Εχούντ Μπαράκ την Κυριακή στην 'Αγκυρα, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη τουρκική πηγή.....
"Τούρκοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο Ισραήλ για να ελέγξουν τα αεροσκάφη, τα οποία οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να παραδώσουν" στην τουρκική πολεμική αεροπορία, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου 'Αμυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αν το αυτόματο σύστημα περάσει χωρίς πρόβλημα τα τεστ, τα έξι πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν στους Τούρκους για μια δεύτερη σειρά τεχνικών εξετάσεων στη Μπατμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα τέσσερα αεροσκάφη που απομένουν θα παραδοθούν έως τον Ιούνιο του 2010. Η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά για κατασκοπευτικές αποστολές στο βόρειο Ιράκ, όπου υπάρχουν κρησφύγετα των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Οι αντάρτες αυτοί εισέρχονται στην Τουρκία για να πραγματοποιούν επιθέσεις.
Η συμφωνία της αγοραπωλησίας αυτής, ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων (128 εκατομμύρια ευρώ), υπογράφηκε το 2005, αλλά τους τελευταίους μήνες η Τουρκία απείλησε να την ακυρώσει, λόγω μιας καθυστέρησης στην παράδοση.
Η κατασκευή των αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή κατασκευαστική εταιρία Elbit Systems και την τουρκική εταιρία Aselsan.
Η Τουρκία, χώρα μουσουλμανική με κοσμικό χαρακτήρα, είναι σύμμαχος στο Ισραήλ στην περιοχή μετά την υπογραφή το 1996 μιας στρατηγικής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.
Ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών γνώρισαν κρίση μετά την ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο χειμώνα.

ΠΗΓΗ Express.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top