GuidePedia

0
Η ημέρα της κρίσης σε σχέση με το πρώτο τριήμερο των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έφθασε. Σήμερα, στην ατζέντα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου βρίσκεται η ενημέρωση για τα όσα έχουν λάβει χώραν στην οικία Ζεριχούν αλλά και η ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτών. Η συζήτηση θα γίνει υπό τη σκιά των προτάσεων Ταλάτ, οι οποίες είναι πλέον αποδεχτό από όλες τις πλευρές ότι έχουν συνταχθεί στην Τουρκία, με όσες προεκτάσεις και αν έχει αυτό......Αν και το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών έκρινε τις προτάσεις απαράδεκτες και διατράνωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ν' αποτελέσουν βάση συζήτησης, θέση την οποία υιοθέτησε και ο Πρόεδρος, η μειωμένη ροή πληροφοριών από τις εντατικές συνομιλίες, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που υπέβοσκε σε σχέση με αυτές, κάνουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις αμφιβολίες τους. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία (Πρόεδρος Χριστόφιας, Αλεξάντερ Ντάουνερ) επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι κάνουν «ελεύθερη συζήτηση» για τη διακυβέρνηση - μια φράση που ερμηνεύεται εξίσου ελεύθερα από τον καθένα.
Στη γενικότερη αποτίμηση των συνομιλιών και χωρίς να έχουν τύχει πλήρους ενημέρωσης, πάντως, είναι σαφές ότι τα κόμματα διαφωνούν. Μάλιστα, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως παρόλο που στο Άτυπο υπήρχε πλήρης συμφωνία ως προς την απόρριψη του εγγράφου Ταλάτ, αυτό ήταν το μόνο θέμα στο οποίο οι απόψεις συνέκλιναν, καθώς ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι επανέλαβαν την πεποίθηση ότι και η δική μας πρόταση στην αναθεωρημένη εξουσία είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί η εκ περιτροπής προεδρία και η σταθμισμένη ψήφος. Επίσης, τα τέσσερα κόμματα επέμειναν αρκετά και στην ανάγκη αναθεώρησης και αλλαγής της στρατηγικής μας, από την μέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας οι προτάσεις Ταλάτ, κάτι που παραπέμφθηκε προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρία.

Δεν συζητούμε το έγγραφο Ταλάτ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, σε δηλώσεις του στη «Σ», ήταν κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο να είναι υπό συζήτηση οι συγκεκριμένες προτάσεις. «Το έγγραφο Ταλάτ έχει απορριφθεί», τόνισε. «Κατά συνέπειαν δεν συζητούμε στη βάση του εγγράφου Ταλάτ αλλά διεξάγεται ελεύθερος διάλογος, όπως και διεξαγόταν πριν από την υποβολή των προτάσεων Ταλάτ», σημείωσε. Για τα αποτελέσματα των εντατικών αναμένουμε να γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχει συμφωνημένο και καθορισμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες και στη βάση μιας ξεκάθαρης συμφωνηθείσας θέσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και μία κυριαρχία και με ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη. «Η άλλη πλευρά έχει εκτραπεί και έκανε υπαναχωρήσεις από τη συμφωνηθείσα θέση», τόνισε ο κ. Ευαγόρου. Ερωτηθείς αν πρέπει να συζητούμε με την άλλη πλευρά, ενώ αυτή, λόγω των παράνομων εκλογών, διανύει περίοδο κορύφωσης της αδιαλλαξίας της, ο κ. Ευαγόρου συνέστησε προσοχή. «Αυτό παραπέμπει σε διακοπή ή αποχώρηση από τις συνομιλίες, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για εμάς. Αντίθετα παραμένεις και συζητάς στη βάση καθορισμένων αρχών», ανέφερε.
Στις ίδιες γραμμές είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες το πρωί. «Ο καθένας προσέρχεται με στόχο να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις και στη βάση ασφαλώς αυτού που είχαμε συμφωνήσει ευθύς εξαρχής πριν ξεκινήσουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. Αυτή είναι η βάση, αυτό είναι το σημείο κρίσης όλων και είναι πάνω σε αυτή τη βάση που εμείς κρίνουμε και επικρίνουμε την τουρκική πλευρά όταν καταθέτει θέσεις που δεν εξυπηρετούν και δεν στηρίζονται σε αυτή τη βάση λύσης, συνέχισε.
Σε ερώτηση αν το έγγραφο που κατέθεσε η ε/κ πλευρά αποσκοπεί και στην απάντηση στις θέσεις που διατυπώνονται στο έγγραφο της τ/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς δεν συνιστούν απάντηση στο έγγραφο της τ/κ πλευράς. «Εμείς δεν δεχθήκαμε και δεν συζητούμε το έγγραφο της τουρκικής πλευράς. Είναι οι δικές μας οι προτάσεις, οι οποίες στηρίζονται πάνω σε αρχές, στηρίζονται πάνω στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, προωθούν και εξυπηρετούν τη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

Στροφή
«Εμείς είχαμε την άποψη ότι δεν έπρεπε να αρχίσουν οι εντατικές, νοουμένου ότι ο Ταλάτ έμπαινε σε προκλογική περίοδο για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς γνωρίζουμε ότι σε κάθε τέτοια περίοδο οι θέσεις σκληραίνουν για προεκλογικούς επικοινωνιακούς λόγους», σημείωσε η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου. Από τη στιγμή που αποφάσισε και δέχθηκε να μπει στις εντατικές ο Πρόεδρος, εμείς προτείναμε ν' αλλάξει την ατζέντα, δηλαδή να προταχθούν τα καυτά θέματα περιουσιακό, ασφάλεια, έποικοι κτλ, πρόσθεσε. «Επίσης να αποσυρόταν η πρόταση η δική μας για τη διακυβέρνηση, αφού αντί θετικής ανταπόκρισης ελάβαμε ένα απαράδεκτο έγγραφο», ανέφερε. Αναμένουμε την ενημέρωση για το τι διαμείφθηκε αυτές τις μέρες και για το ποια θα είναι η ατζέντα του επόμενου τριημέρου, κατέληξε.
Δεν μπορούμε να εξάγουμε πολλά συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο, γιατί σήμερα θα είναι η ενημέρωση του Εθνικού Συμβούλιου, σημείωσε στη «Σ» ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. «Όμως εμάς η θέση μας είναι ότι αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει κοινή βάση και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες χωρίς κοινή βάση», τόνισε. «Ο τρόπος και ο χρόνος της αποχώρησης, φυσικά, μπορεί να συζητηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι φανερό πως οδηγούμαστε στις τουρκικές θέσεις σε αυτό το στάδιο.

Μετάλλαξη των θέσεων Χριστόφια
Το αν είναι καλό να συνεχίσουμε τις εντατικές, οποιοσδήποτε μπορεί να το διαπιστώσει από τις πράξεις και τις ενέργειες του κ. Ταλάτ γιατί είναι πλέον πεντακάθαρο πως ο κ. Ταλάτ έχει εισπράξει τις δικές μας γενναιόδωρες προσφορές, δεν έδωσε τίποτε και τώρα ζητά περισσότερα, τόνισε στη «Σ» ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. «Ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση είναι επειδή έχουμε αποδεχθεί να διαπραγματευόμαστε όπως θέλει η Τουρκία. Δηλαδή μόνο στη διακυβέρνηση όπου εμείς δίνουμε και δεν διαπραγματευόμαστε όλα εκείνα τα κεφάλαια στα οποία έχει να δώσει η Τουρκία», πρόσθεσε. «Σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε και μία αυτοκριτική όσον αφορά τις θέσεις που υποβλήθηκαν από τον κ. Ταλάτ, γιατί με εξαίρεση κάποιες θέσεις όπως π.χ. τα χωριστά ΦΙΡ και τις ευρωπαϊκές ελευθερίες, οι υπόλοιπες προτάσεις του κ. Ταλάτ είναι απλώς παραλλαγές πάνω στις δικές μας», υπογράμμισε. «Εμείς είναι που ανοίξαμε την κερκόπορτα και επιτρέψαμε στον Ταλάτ να καταθέτει πιο αδιάλλακτες θέσεις», κατέληξε.

Διασωληνωμένες οι εντατικές
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα, ότι η υποτελής διοίκηση και ο εντολοδόχος της ο κ. Ταλάτ απλώς αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που καθορίζεται από το βαθύ κράτος, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους. «Μετά την κατάθεση του προκλητικού εγγράφου, δυστυχώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει αισιόδοξη προοπτική των συνομιλιών. Οι εντατικές συνομιλίες δυστυχώς πέρασαν με το έγγραφο Ταλάτ από την εντατική στη διασωλήνωση», τόνισε. «Η δική μας πλευρά οφείλει να επανεξετάσει και να επανασχεδιάσει μια νέα στρατηγική, το Εθνικό Συμβούλιο να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να επαναξιολογήσει και την πορεία των συνομιλιών αλλά και τη στάση προς την Τουρκία και να επιμείνουμε ότι η Τουρκία οφείλει, πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και ότι η πορεία στην Ευρώπη περνά μέσα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουμε, επιτέλους, να πυροβολούμε τη δική μας πλευρά. «Σωστά ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν το έγγραφο Ταλάτ, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί κατ’ απόλυτον τρόπο ότι δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι σαν να μην έχει παρθεί ποτέ από τη δική μας πλευρά», κατέληξε.

Επικοινωνιακά παιγνίδια
«Η Τουρκία προφανώς νιώθει την ανάγκη να κάνει κινήσεις, να παίξει επικοινωνιακά παιγνίδια, και γι' αυτό ο κ. Νταβούτογλου προφανώς θέλει να δείξει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να καταθέσει νέες προτάσεις», ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Όπως τόνισε ο κ. Στεφάνου, οι ενέργειες κρίνονται όχι από τις ίδιες τις ενέργειες ως τέτοιες, αλλά από το περιεχόμενο των ενεργειών και από το περιεχόμενο των προτάσεων. «Εμείς αναμένουμε από την Τουρκία, όπως και η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία έχοντας υπόψη τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε., έμπρακτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, γιατί ο ρόλος της είναι κρίσιμος και αυτό το σημειώνει και η ίδια η Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Προκλητικός ο Οζγκιουργκιούν
Η αιτία συνέχισης του Κυπριακού είναι το όνειρο της ε/κ πλευράς να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί, η οποία δεν έχει αλλάξει, υποστήριξε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του Έρογλου Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι, παρά τη μη αναγνώριση, το ψευδοκράτος είναι «κράτος» που ανακηρύχθηκε από τους Τ/κ, «με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/κ». Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες που συνεχίζονται εδώ και χρόνια, γιατί η ε/κ πλευρά επιδιώκει να πετύχει μια λύση που θα εγκαθιδρύσει την ηγεμονία της σε βάρος των Τ/κ, τους οποίους θέλει -υποστήριξε- να υποβαθμίσει σε μειονότητα.
Στόχος τους στις συνομιλίες, όπως είπε, είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τρόπο που θα προστατέψει τη διζωνικότητα, την ισότητα των δύο «λαών» και το ίσο καθεστώς των δύο ιδρυτικών κρατιδίων. «Η ενεργός και αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας επίσης θα διατηρηθεί», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι όποιος αναμένει από την τουρκική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πάντα, πλανάται. Η ε/κ πλευρά, είπε, χρησιμοποιεί τη διεθνή αναγνώρισή της, κατά την έκφρασή του, σαν πλεονέκτημα για να απομονώσει τους Τ/κ από τη διεθνή κοινότητα καθώς και να εμποδίσει την οικονομική τους ανάπτυξη. «Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια περιεκτική λύση στην Κύπρο», είπε. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει «την αδικία εις βάρος των Τ/κ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top