GuidePedia

0
Του Σταυρου Tζιμα
Κολίγοι, κουλάκοι και (νεο) τσιφλικάδες ζώστηκαν τ’ άρματα και πήραν θέσεις μάχης στον αγώνα για την «επιβίωση της αγροτιάς», που, αν και δεν ομολογείται ευθέως από τους εξεγερμένους, έχει ταυτιστεί με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Σε Θεσσαλία, Στερεά, Β. Ελλάδα και μεθόριο συρρέουν τρακτέρ, με αποφασισμένους να αποκλείσουν τους δρόμους αγρότες, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο ευπαθών προϊόντων που συμπτωματικά είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αγροτοκτηνοτροφικά, δικά τους δηλαδή....
Ενιαίο κέντρο που να κατευθύνει τις κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε δείχνει να έχει εκπονηθεί επιτελικό σχέδιο κλιμάκωσής τους ή να έχει εκλεγεί το όργανο που θα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση. Στις συνάξεις των «καπεταναίων», που έγιναν σε Λιβαδειά και Κατερίνη, δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ενιαία πλατφόρμα αιτημάτων και μορφών δράσης. Ετσι, η κάθε περιοχή κατέρχεται με δικό της μπαϊράκι όπου καταχωρείται λίστα αιτημάτων, με πρώτο αυτό της άμεσης καταβολής επιδοτήσεων.

Οι Θεσσαλοί με τα πολύπαθα Τέμπη και οι Σερραίοι με τα σύνορα αναμένεται να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο. Οι πρώτοι απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο και οι άλλοι να την απομονώσουν από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στον κάμπο, ο Θανάσης Κοκκινούλης από το παρασκήνιο και ο Βαγγέλης Μπούτας μπροστάρης έχουν θέσει σε διάταξη μάχης τις ίλες των «γαλάζιων» και «κόκκινων» τρακτέρ της Λάρισας και της Καρδίτσας αντιστοίχως και περιμένουμε να δούμε πώς θα δράσουν, καθώς υποβόσκουν διαφωνίες ως προς την εξέλιξη της κινητοποίησης.

Οι Νέοι Αγρότες των Φαρσάλων

Ενας τρίτος πόλος που έχει μπει «σφήνα» και στη «μύτη» των δυο «στρατηγών», οι Νέοι Αγρότες των Φαρσάλων, εισέρχεται στη μάχη με πιο ήπιες μορφές και αιτήματα που κινούνται σε ευρωπαϊκή εκσυγχρονιστική λογική. Είναι αυτοί που οι κ. Κοκκινούλης και Μπούτας αποκαλούν νεοτσιφλικάδες και διασπαστές, όταν εκείνοι τους ταυτίζουν με το «παλιό» και τον αγροτοπατερισμό.

Στον βορρά ξεχωρίζουν οι νεαροί αγροτοσυνδικαλιστές κ. Παύλος Αραμπατζής και Στέργιος Λίτος στις Σέρρες που αποκλείουν με ευκολία τον νευραλγικό μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα και στο υπολογίσιμο μπλόκο του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων ο μάλλον μετριοπαθής κ. Γιώργος Λασκάκης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top