GuidePedia

0
Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία δεν θα συζητηθεί στο ρωσοαμερικανικό Συμβούλιο για την Κοινωνία των Πολιτών.
Το νεοϊδρυθέν ρωσοαμερικανικό Συμβούλιο για την Κοινωνία των Πολιτών θα επιχειρήσει να καταρρίψει τα στερεότυπα κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά θα αποφύγει τα θέματα που διχάζουν, δήλωσε σήμερα ο συμπροεδρεύων του οργάνου αυτού και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντισλάβ Σουρκόφ......«Θα συζητήσουμε για τους μύθους και τα στερεότυπα που υπάρχουν στη σχέση μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια ο κ. Σουρκόφ, ο οποίος θεωρείται ο ιδεολογικός εγκέφαλος της ρωσικής εξουσίας.
Στη σύσκεψη της 27ης Ιανουαρίου, πρόκειται να συζητηθούν θέματα όπως η διαφθορά και η βία κατά των παιδιών, αλλά η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατία στη Ρωσία δεν πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

«Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα ζητήματα στα οποία προς το παρόν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Σουρκόφ, «θα τα λάβουμε υπόψη μας προοδευτικά, λαμβάνοντας υπόψη μας την εξέλιξη της αμοιβαίας κατανόησης» .

Το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Πολιτών δημιουργήθηκε από τους προέδρους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Μόσχα τον Ιούλιο του 2009. Από αμερικανικής πλευράς, του οργάνου προεδρεύει ο βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ρωσικών θεμάτων Μάικλ ΜακΦόλ.

Ο διορισμός του Σουρκόφ προκάλεσε την αντίδραση των ρώσων ακτιβιστών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και 71 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που ζήτησαν την απομάκρυνσή του με μία επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε και στη ρωσική έκδοση του περιοδικού Newsweek.

«Ο κ. Σουρκόφ εμφανίζεται ως ένας από τους θιασώτες της αυταρχικής πολιτικής στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια», εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή που φέρει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου, θεωρώντας ότι πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο που δεν «συνδέεται με την εφαρμογή καταπιεστικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών στη Ρωσία» .

O Σουρκόφ έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο από το 1999 στην ενίσχυση των θεσμών εξουσίας, πρώτα υπό προεδρίας Πούτιν και στη συνέχεια υπό τον Μεντβέντεφ.

Ο Σουρκόφ απάντησε στις επικρίσεις αυτές μέσω της εφημερίδας λέγοντας ότι «ο καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του» και αποδίδοντας τις επικρίσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό «στο σύνολο των αρνητικών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top