GuidePedia

0
Βγήκε τη Δευτέρα από τη φυλακή ύστερα από τριάντα περίπου χρόνια κάθειρξης ο πληρωμένος δολοφόνος της Τουρκικής ακροδεξιάς Μεχμέτ Αλί Αγτσά. Ο Αγτσά αποτελεί τη γνωστότερη φιγούρα που παρήγαγε το Τουρκικό παρακράτος, καθώς αποπειράθηκε το 1981 να δολοφονήσει τον πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο Β, κατά κόσμο Κάρολ Γιόζεφ Βοϊτίλα. Ο Πάπας γλίτωσε την απόπειρα με σοβαρά όμως τραύματα που καταρράκωσαν τη μέχρι τότε άριστη φυσική του κατάσταση. Αν η απόπειρα κατά του Πάπα έκανε τον Αγτσά διεθνώς διάσημο, αυτός ήταν ήδη γνωστός στην Τουρκία καθώς είχε δολοφονήσει το 1971 τον Αμπντί Ιπεκτσί, δημοσιογράφο κεντροαριστερών πεποιθήσεων και διευθυντή της εφημερίδας Μιλλιέτ....Μετά τη δολοφονία του Ιπεκτσί, ο Αγτσά κρατείτο στις τουρκικές φυλακές, από όπου κατόρθωσε να διαφύγει με τη βοήθεια της τουρκικής ακροδεξιάς. Υποστηρίζεται ότι ο Αγτσά πέρασε στη Βουλγαρία με τη βοήθεια του τουρκικού παρακράτους και ως εντολοδόχος του. Συνελήφθη στο Βατικανό αμέσως μετά την απόπειρα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της κάθειρξής του στις ιταλικές φυλακές. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, όταν ο «εθνικός μας δολοφόνος» κατά τον Τουρκικό τύπο είχε μεταφερθεί στις τουρκικές φυλακές, είχε προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, ισχυριζόμενος πως είναι ο Μεσσίας.
Ο Μεχμέτ Αλί Αγτσά γεννήθηκε το 1958 σε υποβαθμισμένο κοινωνικό περιβάλλον στη Μαλάτεια της Ανατολικής Τουρκίας. Κατά την εφηβεία του, ενεπλάκη σε συμμορίες και λαθρεμπόριο με τη Βουλγαρία. Τον «ανακάλυψε» το παρακράτος εξαιτίας της συμμετοχής του σε ακροδεξιές οργανώσεις (στην Τουρκία ακροδεξιά και υπόκοσμος διατηρούν ανέκαθεν στενές σχέσεις) και την αξιόποινη δράση του. Σκιαγραφεί το  χαρακτηριστικό προφίλ του εκτελεστή που στρατεύουν και χρησιμοποιούν οι Τούρκοι παρακρατικοί.

Η απελευθέρωση του Αγτσά, που εμφανίσθηκε τη Δευτέρα με το χαρακτηριστικό του μπλε πουλόβερ, προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία. Τον υποδέχθηκαν συγγενείς και ακροδεξιοί παίζοντας νταούλια και ζουρνάδες. Ο τύπος εστίασε στο γεγονός ότι ο Αγτσά άφησε το κελί της φυλακής για δωμάτιο του Sheraton που κοστίζει 464 ευρώ το βράδυ. Αν και οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι καταβάλλουν αυτοί τα έξοδα του ξενοδοχείου, ο τύπος αναρωτιέται μήπως κάποιοι θέλουν να εξαργυρώσουν τη σιωπή του Αγτσά. Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί  να καλύπτει τη αίτια που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα, και πολλοί μιλούν για «συνεργασία» της τουρκικής ακροδεξιάς με τις μυστικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής τότε Βουλγαρίας και Πολωνίας. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλτάν ισχυρίσθηκε μάλιστα  σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Αγτσά δεν ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Ιπεκτσί, αλλά απλώς βρισκόταν παρών στο σημείο της επίθεσης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή επέκειτο.
Στη γραμμή που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, ο Αγτσά προέβη σε δηλώσεις ενώπιον ομάδας δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρώην γκρίζος λύκος και πληρωμένος εκτελεστής δήλωσε, σε κάτι αγγλικά της κακιάς ώρας, προς όποιον τυχόν έτρεφε αμφιβολίες ότι όχι, δεν είναι ο Θεός ούτε ο γιος του Θεού. Μας είπε όμως ότι το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο λάθη, και μας γέμισε ελπίδα υποσχόμενος ότι θα γράψει την «ορθή» εκδοχή ο ίδιος. Παρεμπιπτόντως, προειδοποίησε πως αυτόν τον αιώνα έρχεται και η συντέλεια του κόσμου.
Ο Αγτσά προκάλεσε περαιτέρω ειρωνεία και γέλωτα στον τουρκικό τύπο καθώς δήλωσε αντιρρησίας συνειδήσεως προκειμένου να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία. «Δε θα μπορούσα να φέρω όπλο εξ αιτίας των φιλοσοφικών και ηθικών μου θέσεων», δήλωσε ο άλλοτε εκτελεστής. Έλαβε απαλλαγή από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, με την αιτιολογία ότι η «σε προχωρημένο βαθμό αντικοινωνική του συμπεριφορά δεν τον καθιστά χρήσιμο» για το στράτευμα.

Πέραν του όλου τραγέλαφου, αυτό που περιμένει η Τουρκία και ο κόσμος ολόκληρος είναι το εάν ο Αγτσά θα δεχθεί να μιλήσει, αποκαλύπτοντας ποιοι τον χρησιμοποίησαν στο παρελθόν. Αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Μεχμέτ Αλτάν, που δεν έχει τεκμηριωθεί, τότε ποιος σκότωσε τον Ιπεκτσί; Καθολική είναι η συμφωνία πως πίσω από τη δολοφονία αυτή βρίσκεται το Τουρκικό παρακράτος. Πρόσφατα ο Οζγκιούρ Μουμτζού, φιλελεύθερος διανοούμενος και γιος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τον πατέρα του δολοφόνησαν Ισλαμιστές, όπως τότε είχε γραφεί στον τύπο, αλλά Τούρκοι παρακρατικοί του «προφίλ» της Εργκένεκον.

Ο Αγτσά δήλωσε πως θα δεχόταν να μιλήσει, με το αζημίωτο: περιμένει αμοιβή εκατομμυρίων ευρώ για να ανοίξει τη στρόφιγγα με το χείμαρρο απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του Ιπεκτσί και την απόπειρα κατά του Πάπα. Ο εκτελεστής γνωρίζει τα μυστικά των τουρκικών παρακρατικών οργανώσεων, αλλά και τις σχέσεις τους με εκείνες του εξωτερικού, στα χρόνια του ψυχρού πολέμου και ενδεχομένως και αργότερα.

Διεθνώς πολύ πιο φλέγον ερώτημα από το ρόλο του παρακράτους στις εκτελέσεις των Τούρκων δημοσιογράφων είναι το εάν η KGB και άλλες μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την απόπειρα κατά του Πάπα. Στο παρελθόν ο εκτελεστής είχε προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τη δολοφονία, εκνευρίζοντας τους δικαστές του. Είναι ο Αγτσά ένας γραφικός τρελός, ή ένας έξυπνος εκτελεστής;

Πολλοί στην Τουρκία παρομοιάζουν τη δολοφονία του Αμπντί Ιπεκτσί με εκείνη του Χραντ Ντινκ: ενώ όλοι υποπτεύονται ποιος κρύβεται πίσω της, οι πραγματικοί ένοχοι δεν έχουν συρθεί στη Δικαιοσύνη. Διάχυτη είναι η πεποίθηση πως ο Αγτσά, όπως όλοι και οι πληρωμένοι δολοφόνοι των Γκρίζων Λύκων, απολάμβανε της προστασίας υψηλών πολιτικών κύκλων και των μυστικών υπηρεσιών. Αμφότεροι χρησιμοποίησαν τους εκτελεστές για να δολοφονήσουν «ενοχλητικές φωνές» δημοσιογράφων, αλλά και κατά των Κούρδων στο «βρώμικο πόλεμο» κατά του ΡΚΚ. Ποιος εξάλλου στην Τουρκία δεν το θυμάται: Όταν ο ακροδεξιός μαφιόζος, εκτελεστής και λαθρέμπορος ναρκωτικών Αμντουλλάχ Τσατλί, νούμερο ένα τότε καταζητούμενος στην Τουρκία, σκοτώθηκε σε τροχαίο η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ δήλωνε πως «όποιος πυροβολεί στο όνομα του κράτους του είναι ήρωας».
ΠΗΓΗ: Newstime

Δημοσίευση σχολίου

 
Top