GuidePedia

0
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Αμετακίνητος στη μισαλλόδοξη άποψή του ότι το Κοράνι «είναι ένα βιβλίο που προάγει το μίσος» εμφανίστηκε χθες σε δικαστήριο του Αμστερνταμ ο ακροδεξιός ολλανδός βουλευτής Χερτ Βίλντερς ο οποίος δικάζεται κατηγορούμενος για εξώθηση σε μίσος και διακρίσεις σε βάρος μουσουλμάνων. Η υπόθεση φαίνεται να δοκιμάζει τα όρια της παραδοσιακά ανεκτικής ολλανδικής κοινωνίας.....
«Παραμένω μαχητικός και πιστός στις απόψεις μου.Πιστεύω ότι αυτή η πολιτικήδίκη θα καταλήξει στην αθώωσή μου» δήλωσε ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο βουλευτής, μέλος του δεύτερου σε αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο Κόμματος της Ελευθερίας ΡVV, κατηγορείται για την ταινία του Fitna η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις το 2008 καθώς προέβαλλε εικόνες από τρομοκρατικές ενέργειες παράλληλα με αποσπάσματα από το Κοράνι. Μέσα από την ίδια ταινία κατηγορούσε το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων για παρακίνηση σε πράξεις βίας ενώ ο ίδιος είχε συγκρίνει με δηλώσεις του το Κοράνι με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου» και το ισλάμ με τον φασισμό.

Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του ολλανδού πολιτικού κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Η δίκη του Βίλντερς είναι πολιτική δίωξη» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στην ελευθερία». Την ίδια στιγμή μέσα στην αίθουσα η δίκη ξεκινούσε μετ΄ εμποδίων καθώς τόσο η υπεράσπιση όσο και η πολιτική αγωγή ζητούσαν να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να κληθούν περισσότεροι μάρτυρες.

Ο συνήγορος του κ. Βίλντερς Μπραμ Μόσκοβιτς υποστηρίζει ότι ο πελάτης του προστατεύεται ως πολιτικός από το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικές ομάδες ζητούν την καταδίκη του κατηγορουμένου ως υποκινητή μίσους κατά μειονοτήτων και διακρίσεων σε βάρος θρησκευτικών ομάδων. Σε περίπτωση καταδίκης του και για τις δύο υποθέσεις (την ταινία και τις δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης) προβλέπεται συνολική ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Βίλντερς είχε κερδίσει μια άλλη δίκη με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία που του είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2009. Η βρετανική κυβέρνηση του είχε αρνηθεί την είσοδο φοβούμενη ότι η παρουσία του θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και θα έπληττε την κοινωνική γαλήνη και τη δημόσια ασφάλεια.

Οι ξενοφοβικές θέσεις του Χερτ Βίλντερς βρίσκουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κοινή γνώμη καθώς στις τελευταίες εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κόμμα του ήρθε δεύτερο ενώ αρκετές δημοσκοπήσεις το φέρνουν δεύτερο στις προσεχείς εκλογές του 2011.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top