GuidePedia

0
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, παραδόθηκε την Κυριακή το έργο αναδόμησης του οικισμού Αρτέμιδας του νομού Ηλείας, έργο που με απόφαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, είχε αναλάβει η Κύπρος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007... «Εδώ και δεκαετίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Σήμερα, το αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας. Οπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και θα τη στηρίξει θερμά στις προσπάθειές της για μια δίκαιη λύση που θα ενώσει τη Μεγαλόνησο».
«Η Αρτέμιδα ήταν το πρώτο χωριό που έκαψε η φωτιά με τραγικό απολογισμό» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «πρώτη από όλους έσπευσε να βοηθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «όταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης και ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης. Μετά από δυόμισι χρόνια εργασιών, όλες οι κατοικίες στην Αρτέμιδα είναι έτοιμες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των έργων στον οικισμό.
Επιπλέον είπε ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης είναι και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των παραγωγών, τα οποία ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σταδιακά, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.
Ο κ. Παπανδρέου που είχε επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο ως πρώτο προορισμό του ως πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι εδώ για να πει ότι η δέσμευσή του για ελπίδα μετά την καταστροφή γίνεται πράξη. Ταυτόχρονα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό που αφορά στην Αρχαία Ολυμπία.
Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της πλατείας του οικισμού, που πλέον θα ονομάζεται «πλατεία Κύπρου», παρουσία των δυο ανδρών, της κυπριακής αποστολής, καθώς επίσης και τοπικών αρχόντων, μεταξύ των οποίων, ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος της Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος.

Παρών στην εκδήλωση βρέθηκαν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας άφησαν λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των ανθρώπων πολιτών που χάθηκαν κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Ακόμη, οι δυο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μια από τις οικίες που αναδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Κόσυφας, έδωσε από ένα δενδρύλλιο ελιάς στον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Παπανδρέουτα οποία όπως είπαν θα φυτέψουν.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρονόπουλος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κλειδί του τοπικού διαμερίσματος και της πόλης της Ζαχάρως.
Οι κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας τη Δευτέρα θα έχουν συνομιλίες στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και εν συνεχεία θα έχουν γεύμα εργασίας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top