GuidePedia

0
Δυναμη-φαντασμα έχει καταστεί το αποτελούμενο από 122 Ελληνες στρατιωτικούς Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), το οποίο για το ΝΑΤΟ είναι ανύπαρκτο και δεν βρίσκεται στην Καμπούλ, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλλει το υψηλότατο κόστος που απαιτείται για τη διατήρησή του στην εμπόλεμη ζώνη.
Η Ατλαντική Συμμαχία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της ελληνικής Μονάδας Μηχανικού και δεν υπολογίζει την παρουσία της, καθώς το ΝΑΤΟ δεν αναθέτει αποστολές στο ΤΕΣΑΦ....
παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα προκειμένου το τάγμα να σταθμεύει στο Αφγανιστάν!
Σήμερα, οι 122 επαγγελματίες (δεν πρόκειται για οπλίτες θητείας) αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι σχεδόν ξεχασμένοι στην Καμπούλ. Κι αυτό επειδή μπορεί με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, όμως το ΝΑΤΟ δεν τους υπολογίζει μεταξύ των μονάδων που απαρτίζουν την ειρηνευτική δύναμη ISAF.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλλει περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη μηνιαία αποζημίωση και συντήρηση της δύναμης σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης της χώρας και κυρίως είναι έκθετη στην κριτική των κομμάτων που την κατηγορούν ότι συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Η «απάτη» με την ελληνική δύναμη Αφγανιστάν αποδεικνύεται από απόρρητη έκθεση του ανώτατου στρατηγείου του ΝΑΤΟ (Shape), τπν οποία αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ».
Στον πίνακα αυτό, όπου καταγράφονται οι δυνάμεις που συνεισφέρουν
στπν Ειρπνευτικώ Δύναμπ Αφγανιστάν (Ι$ΑΕ) και όλες οι χώρες που έχουν αποστείλει μονάδες στπν περιοχή, π Ελλάδα εμφανίζεται να διατπρεί στπν Κα μπούλ μόνο έΕι αΕιωματκούς. Πέντε από αυτούς έχουν διατεθεί στο στρατηγείο της Διεθνούς Δύναμης Αφγανιστάν (HQ SAF) και ακόμη ένας αξιωματικός συμμετέχει στο Περιφερειακό Κέντρο Διοίκησης (RCC) της νατοϊκής δύναμης. Οι 122 άντρες του Tάγματοs Μηχανικού -για το ΝΑΤΟ- πολύ απλά δεν υφίστανται.
Σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι παραμένουν στην Καμπούλ, στο στρατόπεδο «Invicta», μαζί με στρατιωτικούς από την Ιταλία και την Τουρκία. Κι αυτό επειδή το ΝΑΤΟ δεν τους υπολογίζει. Η σχεδόν προσβλητική για την Ελλάδα αντιμετώπιση της Συμμαχίας δεν είναι ανεξήγητη... Είναι τα «αντίποινα» του ΝΑΤΟ στην τελευταία απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (13 Νοεμβρίου 2009) να μην προχωρήσει η ελληνική δύναμη προς το δυτικό Αφγανιστάν και την περιοχή Χεράτ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να άρει την υποστήριξη που είχε προσφέρει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση στο σχέδιο μετακίνησης του τάγματος ειδικής σύνθεσης στο δυτικό Αφγανιστάν, επιχειρηματολογώντας ότι οι περιοχές Χεράτ και Φαράχ είναι υψηλής επικινδυνότητας.
«Συνεκτιμήσαμε όλα τα δεδομένα, τις ανάγκες ασφάλειας, τα επίπεδα κινδύνου, τον διεθνή προβληματισμό, το γεγονός πως πρέπει στο Αφγανιστάν να εφαρμόζεται μία συνεκτική πολιτικοστρατιωτική προσέγγιση, το γεγονός πως οι λύσεις πρέπει να είναι πρωτίστως θεσμικές και πολιτικές», είχε πει τότε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας την απόφασηνα διατηρηθούν οι λεγόμενοι εθνικοί περιορισμοί, δηλαδή να μην προχωρήσει η μετακίνηση του ΤΕΣΑΦ από την Καμπούλ στη Φαράχ. Δημοσίως οι νατοϊκοί δεν αντέδρασαν.
Ωστόσο, στον πίνακα όπου καταγράφονται οι χώρες που αποστέλλουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν «εκδικήθηκαν» την Ελλάδα και σχεδόν διέγραψαν τη συνεισφορά της - αδιαφορώντας ότι με τον τρόπο αυτό «έσβησαν» και τους 122 στρατιωτικούς από το ελληνικό Τάγμα Μηχανικού, που ακόμη περιμένουν εντολές για να αναλάβουν έργο.
ΠΗΓΗ:Ινφογνώμων Πολιτικά

Δημοσίευση σχολίου

 
Top