GuidePedia

0
Βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διάλυση του κόμματος DTP, το οποίο κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν......
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος στην πόλη Χακάρι, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Επίσης, διαδηλώσεις έγιναν στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα και στο Βαν, όπου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας ανακοίνωσε μποϊκοτάζ του τουρκικού Κοινοβουλίου.

«Η (κοινοβουλευτική) ομάδα μας αποσύρεται από το Κοινοβούλιο. Δεν θα μετάσχει πλέον στις εργασίες», δήλωσε ο Αχμέτ Τουρκ, συμπρόεδρος του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), έπειτα από συνεδρίαση του κόμματος.

Το DTP διαθέτει 19 βουλευτές (στους 550) του τουρκικού Κοινοβουλίου, καθώς με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση του κόμματος βρέθηκαν εκτός Βουλής δύο βουλευτές του, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Τουρκ.

Μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασε φόβους για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ τόνισε ότι οι αποφάσεις για να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα «αποτελούν ειδικό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με απόλυτη προσοχή».

«Το δημοκρατικό σύστημα της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να προάγει τις πολιτικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες της», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top