GuidePedia

0
Στη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ασφαλιστικής εταιρείας Commercial Value προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς διαπιστώθηκε έλλειμμα 79 εκατομμυρίων ευρώ - γεγονός που οδήγησε στην κατάπτωση της φερεγγυότητάς της- δηλαδή της δυνατότητας, να ανταποκριθεί σε πληρωμές ασφαλίστρων...... Η εποπτεύουσα αρχή απαγορεύει στην εταιρία να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εάν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου δεν καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνικό έδαφος, τα 79 εκατομ. ευρώ, που είχε δηλώσει ως περιουσιακά στοιχεία για την εγγύηση των ασφαλίστρων. Στην πραγματικότητα η Commercial Value περιγράφεται από την ΕΕΙΑ ως "φάντασμα του εαυτού της" καθώς έχει εκπέσει της δυνατότητας να εγγυηθεί την αποπληρωμή αφαλίστρων κάθε είδους και οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο κενό.
Η επιτροπή κάνει λόγο για πραγματικό κίνδυνο στην ασφαλιστική αγορά (καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει χρήματα στην εταιρία) και η υπόθεση έρχεται να κλονίσει για μία ακόμη φορά τον κλάδο μετά την υπόθεση της "Ασπίς Πρόνοια" τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Υπό μία άλλη οπτική γνωνία όμως το "ξεκαθάρισμα" της ασφαλιστικής αγοράς μέσα στην οποία είχαν βρει πεδίο δράσης κάθε είδους συμφέροντα που κινούνταν στα όρια της νομιμότητας, οφελεί και εξυγιαίνει τον κλάδο, επιτρέποντας στις φερέγγυες εταιρίες να κινηθούν και να αναπτυχθούν ομαλά.
Στην περίπτωση της Commercial Value η προέλευση του ελλείμματος περιγράφεται αδρά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η εποπτική αρχή. Η εταιρία εμφάνιζε ως κεφάλαιο ακίνητα στην Ρουμανία, την ιδιοκτησία των οποίων όμως δεν της αναγνωρίζει το ρουμανικό κράτος , σύμφωνα με την ΕΕΙΑ. Ετσι η επιτροπή, παύει να τα θεωρεί εγγύηση και σε επόμενο στάδιο καλεί την εταιρία να καταθέσει και το ποσό που έχει δηλώσει ότι διαθέτει από επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για "φούσκα".
Γίνεται βέβαια αντιληπτό ότι το χρονικό περιθώριο (18/1) που δίνει η ΕΕΙΑ είναι τυπικό πριν την κυρήξει οριστικά έκπτωτη από την ασφαλιστική αγορά, ενώ στην πραγματικότητα όλα δείχνουν ότι επίκειται ¨λουκέτο" που θα αφήσει στον αέρα, τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους ασφαλισμένους.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η πληροφορία ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας, ο κυπριακός όμολος Advanced Holding φέρεται να διατίθεται να πουλήσει την Commercial Value.
Πάντως, η απόφαση για τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας κοινοποιήθηκε ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις εποπτικές αρχές των κρατών μελών, στους θεματοφύλακες της περιουσίας της εταιρείας και τα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία/ Κτηματολογικά Γραφεία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top