GuidePedia

0
Το τέλος της εποχής της μεταπολίτευσης σηματοδοτεί ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη, του τελευταίου της παλαιάς γενιάς των εκδοτών, ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής της δημόσιας ζωής της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια.
Το έργο του συνδέθηκε με τον Πολιτισμό -ιδίως με την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής- με την Ενημέρωση -μέσω των επενδύσεων του ΔΟΛ και των θυγατρικών του που βρίσκονται στην πρωτοπορία των εκδοτικών και μιντιακών συγκροτημάτων της χώρας- και με την Πολιτική...... Γύρω από το όνομα του Χρήστου Λαμπράκη είχε δημιουργηθεί μια Μυθολογία, η οποία συνδέθηκε με πρωτοβουλίες και επιρροή που είχε ο ίδιος από το παρασκήνιο της πολιτικής. Ήδη από τη δεκαετία του '60 και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Τι έχει σχέση με την πραγματικότητα και τι αποτελεί απλώς αποκύημα θεωριών συνομωσίας, η Ιστορία δεν το έχει καταγράψει ακόμα.
Αυτό που είναι βέβαιο όμως, είναι ότι με την απουσία του κλείνει ο κύκλος των παραδοσιακών εκδοτών και ανοίγει νέα σελίδα όχι μόνο για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου ήταν πρόεδρος, αλλά και για το σύνολο του εκδοτικού- μιντιακού συστήματος της χώρας. Κι αυτό, γιατί ο Λαμπράκης, μετριοπαθής παράγοντας ισορροπίας, εξασφάλιζε τα τελευταία χρόνια την ομαλή λειτουργία των δομών της Ενημέρωσης και του Τύπου, τόσο μέσω της Ένωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) όπου για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρός της, όσο και μέσω του πρακτορείου Διανομής Τύπου Άργος, όπου είχε πλειοψηφικό μερίδιο.
Η επόμενη μέρα δεν θα βρει τον ΔΟΛ απροετοίμαστο. Οι άνθρωποί του και ο ίδιος ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν προετοιμασμένοι από καιρό. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι τη θέση του Χρ. Λαμπράκη θα αναλάβει ο Σταύρος Ψυχάρης, από τους μεγάλους μετόχους του Οργανισμού, όπως λέγεται με τη σύμφωνη γνώμη του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, στρατηγικού επενδυτή του ΔΟΛ.  Αναβαθμισμένος ρόλος έχει συμφωνηθεί και για τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top