GuidePedia

0
Μια νέα προοπτική κοινωνικής ενσωμάτωσης στους μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν είτε γεννηθεί στη χώρα μας είτε φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητήθηκε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, παρουσία και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια νέα μεταναστευτική πολιτική, με στόχο μια κοινωνία ασφάλειας, ειρήνης και ανθρωπιάς"...... "Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της", υπογράμμισε ο Γ.Παπανδρέου, ενώ πρόσθεσε πως "η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και για την ανασφάλεια".
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αντίδραση των Ελλήνων στη μετανάστευση, είπε ότι "πολλοί είναι φυσικό να νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο- οι μεγάλες αλλαγές μας αγγίζουν, ακόμα και την ταυτότητα μας. Ο φόβος όμως είναι κακός οδηγός" . Eπεσήμανε πως "ο μετανάστης δεν είναι εχθρός και πως η δημιουργία
προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το
φόβο και την ανασφάλεια".

Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: "αν η ανέχεια και ο πόλεμος τους στέρησαν την πρώτη τους πατρίδα, δεν δικαιούμαστε να τους το στερήσουμε και εμείς. Η χορήγηση της ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει". Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι "όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας".

Αναφερόμενος στον αρχιεπίσκοπο, ο Γ. Παπανδρέου είπε: "Τιμάμε την προσφορά της εκκλησίας- έχει ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας σε τομείς της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών".

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε εκτενώς στο προνοιακό έργο της Εκκλησίας, ζητώντας τη βοήθεια των υπουργών, προκειμένου να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία, ενώ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να παραβρεθεί σε μία προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Γιάννης Ραγκούσης: "Να ανοίξει η πόρτα στους μετανάστες β΄γενιάς"

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης έκανε εκτεταμένη αναφορά μεταξύ άλλων στο στόχο του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που είναι να ανοίξει η πόρτα στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Όπως ανέφερε, με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εισάγεται νέος τρόπος κτήσης της ιθαγένειας: Με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του ή του ιδίου. Μπορούν να την αποκτήσουν εφόσον διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.

Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, επιφυλασσόμενος να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά στο στοιχειώδη εξορθολογισμό του θεσμού της πολιτογράφησης, με τον οποίο μεταξύ άλλων καταργείται η διάταξη περί αναιτιολόγητου της απόρριψης της αίτησης πολιτογράφησης, μειώνεται το υπέρογκο παράβολο στην αίτηση πολιτογράφηση, εξορθρολογίζεται η λειτουργία του συμβουλίου ιθαγένειας και της επιτροπής πολιτογράφηση.

Επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις δίνεται δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) -όχι όμως και δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου. Το δικαίωμα αυτό ενεργοποιείται με αίτησή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που τηρούν οι δήμοι όπου διαμένουν. Η πολιτική συμμετοχή συνολικά υπολογίζεται περίπου στις 250.000 ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν μακροχρόνια στη χώρα.

Μ. Χρυσοχοϊδης: "Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι"

Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης που ήδη υλοποιηθεί, όπως η απαγόρευση επαναπροώθησης μεταναστών β’ γενιάς στις χώρες τους, το κλείσιμο χώρων φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τα μέτρα φύλαξης των συνόρων.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τις παράνομες διακινήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας στο εξωτερικό είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη δίοδος στην Ευρώπη και για αυτό έχουμε πάρει σειρά μέτρων».

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 1/3 των συλλήψεων αυτών που μπαίνουν παράνομα στην Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι «στα τρία λιμάνια που υπάρχει έξοδος προς την Ιταλία (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κόρινθος) έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα με αποτελεσματικούς ελέγχους και η έξοδος είναι μηδενική, το ίδιο και οι επιστροφές στη χώρα μας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση προχωρά «στην πλήρη καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα». «Τα κέντρα φιλοξενίας θα διαχωρίζουν αυτούς που ζητούν άσυλο, τους διακινητές και αυτούς που ψάχνουν διέξοδο προς την Ευρώπη», εξήγησε.

Σχετικά με τη χορήγηση ασύλου, υπογράμμισε: «Θέλουμε μια νέα πολιτική ασύλου για τη χώρα, η Ελλάδα απειλείται με καταδίκη, είναι διατεθειμένη να ιδρύσει μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία ασύλου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού με το οποίο 1.500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και προανήγγειλε την παρουσία διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε αστυνομικά τμήματα σε ένα μήνα από τώρα.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους μετανάστες αλλά και την παρουσία του Αρχιεπισκόπου αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
Ο φαρισαϊσμός ως κάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής περισσεύει. Αποτελεί πρόκληση προς τους εργαζόμενους και στην αξιοπρέπειά τους, η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τη «φιλανθρωπία», ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχιεπίσκοπο, καθώς και τα «μέτρα» ελεημοσύνης που παίρνουν ή εξάγγειλαν ότι θα πάρουν η κυβέρνηση και η εκκλησία. Καμία πλευρά βεβαίως δεν έθεσε το αυτονόητο ερώτημα «ποιος ευθύνεται που χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτου εξευτελισμού;».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top