GuidePedia

0
Θρίλερ ή τρίμηνη ισορροπία τρόπου περιμένει τις ελληνικές αγορές αξιών μετά την ολοκλήρωση της αναπάντεχης περιόδου χάριτος που πρόσφεραν η εορταστική ραστώνη και το τέλος έτους; Οι διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη δήλωση Παπαδήμου ότι η ΕΚΤ δεν θα αποδεχτεί «ελληνική παρέκκλιση», κάνουν την πλειονότητα διαχειριστών και treasurers να εκτιμούν ότι αμέσως μετά την περίοδο των εορτών θα ενταθεί η τάση φυγής από ομόλογα και μετοχές, ενώ θα σπανίζουν οι πρόθυμοι αγοραστές......
Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο και κάποιοι τραπεζίτες ποντάρουν στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, η οποία σε συνδυασμό με την απόδοση των κυβερνητικών μέτρων θα οδηγήσει σε αποφυγή των χειρότερων για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.

Το πρώτο ισχυρό crash test θα διενεργηθεί στις αρχές Γενάρη, όταν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι treasurers θα έχουν επιστρέψει από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους και θα ξεκινά η περίοδος αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων μετά το κλείσιμο χρήσης 2009.

Η κίνηση των αγορών τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι η εορταστική ραστώνη σε συνδυασμό με το τέλος της χρήσης λειτουργούν προσωρινά ως «ασπίδα» για τις ελληνικές αγορές αξιών.

Οι τζίροι σε μετοχές και ομόλογα έχουν υποχωρήσει, ενώ οι αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, εξαιτίας των υποβαθμίσεων, έχουν μετατεθεί από τον Γενάρη και έπειτα καθώς τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια που αποτελούν και τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας κλείνουν χρήση σε λίγες ημέρες.

Τα ομόλογα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται, κατά την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή κεφαλαίων, σταθερά με υψηλό premium έναντι των γερμανικών και οι μετοχές με discount έναντι των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών.

Σε τεντωμένο σχοινί ως και τον Μάρτιο

Η ισορροπία τρόμου ενδέχεται να συνεχιστεί, με πρώτο σταθμό την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης και σταθερότητας. Αν το πρόγραμμα σύγκλισης και σταθερότητας γίνει έστω και χλιαρά αποδεκτό από τις αγορές, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα λάβει δίμηνη προθεσμία, μέχρι και τον Μάρτιο, προκειμένου να κριθεί η απόδοση του προϋπολογισμού και επομένως η νέα ελληνική αξιοπιστία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πλειστάκις στις πρόσφατες παρουσιάσεις που διενήργησε σε πελάτες των Barclays, Goldman Sachs και Deutsche Bank τη φράση «Θα μας κρίνετε από τη δράση μας στο α΄ τρίμηνο, καθώς θα βλέπετε τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν στο ότι οι πιστωτές της χώρας θα χρειασθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων εξαιτίας των υποβαθμίσεων.

Σε αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει με την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης, την ανακοίνωση των εταιριών προς μετοχοποίηση, την ολοκλήρωση της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και το μπαράζ παρουσιάσεων να πείσει τις αγορές και να βρει «συμμάχους» μέσω της άσκησης οικονομικής διπλωματίας.


Οι συμμαχίες με Barclays - Deutsche και το plan B

Η απόφαση των Barclays και Deutsche Bank να διατηρήσουν, προς το παρόν, αμετάβλητα στους δείκτες τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P δείχνει ότι η «οικονομική διπλωματία» έχει αρχίσει να αποδίδει.

Στην ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφασή τους προφανώς έπαιξαν ρόλο οι παρουσιάσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη στους πελάτες τους. Ιδιαίτερα η Deutsche Bank διαθέτει πελάτες με μεγάλες θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και η απόφασή της προς το παρόν περιορίζει τους κραδασμούς που μπορεί να δεχτεί το ελληνικό χρέος.

Παρά τις διαψεύσεις για plan B στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την προαναγγελία μέτρων τα οποία θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σύγκλισης και σταθερότητας στις αρχές Ιανουαρίου. Προαναγγελία που θα διενεργηθεί εφόσον κριθεί ότι επιτείνονται οι ανησυχίες των αγορών, διευρύνοντας τα spreads των ομολόγων και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την τριετία 2011-13, αλλά μπορεί να δρομολογηθεί η εφαρμογή τους από το 2010 ενισχύοντας με επιπλέον έσοδα ως 2,5 δισ. ευρώ τον δημόσιο κορβανά.


Βίαιο ξεπούλημα μετά και από τη Moody’s

Τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο «σκάλες» και από τη Moody’ s ενδέχεται να προκαλέσει βίαιο ξεπούλημα από index truckers.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα και η Moody's δεν θα βαθμολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο "BBB+". Αν, από την άλλη, ισχύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να δώσει στο επιτελείο της Moody's βασικά στοιχεία για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα στο 3% ως τα τέλη του 2013, δύσκολα η Ελλάδα θα αποφύγει τη δυσάρεστη έκβαση.

Αν τα κρατικά ομόλογα αξιολογούνται με "BBB+" από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, τότε τα χαρτοφυλάκια, που ακολουθούν τους δείκτες τους και βάσει εσωτερικών κανονισμών δεν μπορούν να διακρατούν κρατικά ομόλογα με διαβάθμιση χαμηλότερη του "Α-", θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν μέρος ή το σύνολο των ελληνικών ομολόγων.

Αυτή τη στιγμή μέρος των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται μόνο σε ευρωομόλογα αλλά και κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διακρατήσουν κρατικούς τίτλους με αξιολόγηση χαμηλότερη του "Α-", ενώ άλλα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν το 35% του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου σε κρατικά ομόλογα με διαβάθμιση χαμηλότερη του "Α-".

Η διευκρίνιση, από πλευράς ΕΚΤ, και μάλιστα διά στόματος του αντιπροέδρου της, κ. Λ. Παπαδήμου, ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της να συσφίξει εκ νέου τις ελάχιστες απαιτήσεις για τις εγγυήσεις που κάνει αποδεκτές, επιβαρύνει την κατάσταση.

Και αυτό γιατί θα περιορίσει σημαντικά τους πρόθυμους αγοραστές ελληνικών τίτλων μια και δεν θα μπορούν να τα δίνουν ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας. Ακόμη και αν η ΕΚΤ τελικώς δώσει παράταση με την επιβολή υψηλότερου επιτοκίου, το κόστος για τα ελληνικά ομολόγα θα αυξηθεί καθιστώντας τα λιγότερα θελκτικά.

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου ξένοι διαχειριστές είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι από τις διετείς απώλειες που εγγράφουν στα ελληνικά ομόλογα. Τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια ελέγχουν το 55% περίπου του ελληνικού χρέους και δεν προχώρησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου -  Οκτωβρίου 2009 σε ενεργητική διαχείριση όπως οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σημειωτέον κατέχουν περί το 30% του χρέους.

Αν οι παραπάνω παράγοντες δεν ανατραπούν, χωρίς καθυστέρηση, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να βρεθεί σε κρίση ρευστότητας, επισημαίνουν στελέχη dealing rooms.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top