Επί δύο λεπτά χειροκροτείτο χθες στην -όχι ακριβώς κατάμεστη- αίθουσα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την ομιλία του στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών. Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε τόσον ενθουσιασμό στα βουλευτικά έδρανα του κόμματος της συμπολίτευσης; Ήταν άραγε το περιεχόμενο της ομιλίας του, με μέτρα τα οποία πολλοί βουλευτές θεωρούν ‘σκληρά’; Ήταν ένα δείγμα ‘στήριξης’ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου – απάντηση στην αμφισβήτηση που δέχεται ακόμα και από συναδέλφους του εντός κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα;.....Ή μήπως ήταν το γεγονός ότι 17 από τα 30 λεπτά της ομιλίας του αναλώθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής της πολιτικής, με αποκορύφωμα την απόδοση ‘πολιτικού θράσους’ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που επιχειρεί να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ τη διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού, όπως είπε, αλλά και την πρόκληση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει αν υιοθετεί τα όσα υποστηρίζουν στελέχη της παράταξής του περί πραγματικού ελλείμματος 19,5 δις ευρώ, έναντι 27 δις που καταγραφόταν επισήμως τον Οκτώβριο;
Η σωστή απάντηση είναι «όλα τα παραπάνω». Ο κ.Παπακωνσταντίνου, δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής για απαρέγκλιτη τήρηση του ‘πιο δύσκολου προϋπολογισμού της μεταπολίτευσης’, όπως τον χαρακτήρισε, εκτιμώντας μάλιστα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις. Γι’ αυτό τον λόγο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι συνεπής στους στόχους του προϋπολογισμού, αποστροφή που ερμηνεύθηκε ως ‘ανοιχτό παράθυρο’ στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Ο ίδιος πάντως, επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης για νοικοκύρεμα του κράτους, μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους και στροφή στην πράσινη ανάπτυξη με σκοπό τη δημιουργία νέου πλούτου που θα μοιραστεί δικαιότερα από ότι στο παρελθόν. Χαρακτήρισε ‘προσπάθεια κατατρομοκράτησης’ των πολιτών όσων λένε ότι τα μέτρα θα πλήξουν τα χαμηλά εισοδήματα και ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν θα προέλθει από αυξήσεις συντελεστών σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά από την μείωση λειτουργικών δαπανών και τη συγκράτηση άλλων για μισθούς και συντάξεις.
Αναφερόμενος στον δημοσιονομικό στόχο του προϋπολογισμού, έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 3,6 μονάδες του ΑΕΠ (στόχος που με δηλώσεις του ίδιου από το εξωτερικό έχει ήδη ανέβει στις τέσσερις μονάδες), καθώς και για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, στήριξη των επενδύσεων και ουσιαστική υποστήριξη των τομέων Παιδείας και Υγείας. Προανήγγειλε μείωση στις αμοιβές διοικητικών στελεχών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και δεν απέφυγε να καλέσει όλους να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις τσέπες μας...
Σκληρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο και διασυρμό του κράτους στο εξωτερικό, καθώς και για τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας στα διεθνή φόρα, σαφώς μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό έλλειμμά της.
Αναφερθείς στην αμφισβήτηση του ύψους του ελλείμματος εκ μέρους στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απάντησε …ρωτώντας. «Είστε τόσο αμετανόητοι; Ακόμα και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, εξακολουθείτε να προτείνετε ως μέσο επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος, την απάτη και την απόκρυψη στοιχείων;», διερωτήθηκε.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, δεν απέφυγε την προσφιλή πλέον φράση των στελεχών της κυβέρνησης, περί «εγκατάλειψης του καραβιού -από τη ΝΔ- την ώρα που βούλιαζε», προσθέτοντας όμως σε λυρικό ύφος, ότι χρέος της σημερινής κυβέρνησης είναι να το οδηγήσει σε ασφαλή νερά για να μπορέσει να οδηγηθεί σε νέους προορισμούς…
Από τα πυρά του κ.Παπακωνσταντίνου δεν γλίτωσαν ούτε τα διεθνή μέσα και οι διεθνείς αγορές για την ‘χιονοστιβάδα αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών’ εις βάρος της Ελλάδας όπως είπε, στρεφόμενος και πάλι κατά της ΝΔ και του ελλείμματος αξιοπιστίας που -κατ’ αυτόν- δημιούργησε.
Επόμενο βήμα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πρέπει να κατατεθεί στην ΕΕ σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, στις αρχές του έτους. Πάντως, παρά το κατ’ επείγον της κατάρτισής του και τη σημασία που του έχει αποδοθεί δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου («δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γίνει αν μας το επιστρέψουν… Τον Ιούνιο δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», δήλωνε προ ημερών), ο υπουργός Οικονομικών δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι την Πέμπτη αναχωρεί οικογενειακώς για την Ολλανδία, προκειμένου να απολαύσει τις διακοπές των Χριστουγέννων μακριά από σκοτούρες οικονομικής φύσεως.
Μένει να δούμε κατά πόσον θα είναι ήρεμο ή … τρικυμιώδες το ταξίδι του, καθώς εντός των ημερών (ίσως και σήμερα) αναμένεται η αξιολόγηση της χώρας μας από τον τρίτο κατά σειρά διεθνή Οίκο (και τον μόνο που δεν έχει υποβαθμίσει προς το παρόν την πιστωληπτική ικανότητά της) Moody’s.
Δημοσίευση σχολίου