GuidePedia

0
Σε "A2" από "A1" υποβάθμισε η Moody's την ελληνική οικονομία και έγινε έτσι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, μετά τη Fitch και την S&P, που αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η υποβάθμιση αυτή είναι δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων.
Σύμφωνα πάντως με την επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Moody’s για την Ελλάδα, η "ανάσα" που δίνεται για την ελληνική οικονομία με την υποβάθμιση κατά μόνο μία βαθμίδα θα έχει διάρκεια 12 - 18 μήνες......

"Θετική εξέλιξη" λένε οι αναλυτές
Σταδιακή μείωση των spreads στα ομόλογα προβλέπουν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι αποτελεί "θετική" εξέλιξη το γεγονός ότι η Moody’s υποβάθμισε την ελληνική οικονομία μόνο κατά μία βαθμίδα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ίσχυαν οι προ της κρίσης κανόνες της ΕΚΤ για αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, αυτά θα γίνονταν αποδεκτά και σήμερα.

Πριν από την κρίση η ΕΚΤ δεχόταν ως ενέχυρο ομόλογα μέχρι της κατηγορίας "Α-", ή "Α3" με βάση την κλίμακα της Moody’s, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την καλύτερη βαθμολόγηση εκ των τριών οίκων.

Σήμερα γίνονται αποδεκτά ομόλογα μέχρι της κατηγορίας "ΒΒΒ-", αλλά όπως έχουν προειδοποιήσει μέλη της ΕΚΤ το καθεστώς αυτό θα αλλάξει στο τέλος του 2010.

Παράλληλα, στους κόλπους της ΕΚΤ συζητείται το ενδεχόμενο να αλλάξει και το κριτήριο λήψης απόφασης με βάση την καλύτερη βαθμολογία και να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δύο χειρότερες βαθμολογήσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα δανεισμού τους από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ανέμεναν υποβάθμιση κατά δύο κλίμακες από τη Moody’s, με σταθερές προοπτικές, ενώ αυτή υποβάθμισε κατά μία μονάδα με αρνητικό outlook.

"Είναι μια θετική εξέλιξη", λέει στο Euro2day κορυφαίο στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται ότι ήδη τα spreads στα 10ετή ομόλογα, που άνοιξαν στις 271 μονάδες βάσης, υποχώρησαν τώρα στις 259 μονάδες βάσης.

Αμελητέος κίνδυνος για βραχυχρόνια ρευστότητα - χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία αντιμετωπίστηκαν μόνο μερικώς από τα εξαγγελθέντα μέτρα. Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της μονάδας κρατικού χρέους του οίκου κ. Arnaud Mares, "η Moody’s θεωρεί ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει προβλήματα βραχυχρόνιας ρευστότητας και χρηματοδότησης είναι αμελητέα, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει δεκτό το χρέος κάποιας χώρας ως εγγύηση στις δημοπρασίες αναχρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο".

Ο οίκος διευκρινίζει πως η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας, που παραμένουν "Aaa", όπως στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η Moody’s θεωρεί, πάντως, ότι εάν υπάρξει ανάγκη η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα με άλλα μέσα που της προσφέρει η Ε.Ε., αν και δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί απαραίτητο. Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν απειλή για την ευρωζώνη.

"Οι πιστωτικές προκλήσεις για την Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα", επισημαίνει η αναλύτρια του οίκου κ. Sarah Carlson και προσθέτει ότι "προέρχονται από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την καλή πορεία της οικονομίας".

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι αναλυτές του οίκου έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τονίζουν, όμως, ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας (και η βαθμολόγησή της) θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των νέων μέτρων από τους Έλληνες αλλά και από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

"Τίποτε από τα δύο αυτά στοιχεία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και καθώς τα νέα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να φέρουν αποτέλεσμα, η Moody’s προσδίδει αρνητικό outlook", προσθέτει η κ. Carlson.

Το κατά πόσον το "αρνητικό" outlook θα μετατραπεί σε "σταθερό" ή εάν θα υπάρξει νέα υποβάθμιση θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.

Πιθανή νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 - 18 μήνες

Η επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Moody’s για την Ελλάδα, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται μια νέα υποβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 - 18 μήνες.

"Έχουμε θέσει αρνητικό outlook στην αξιολόγησή μας, το οποίο υποδηλώνει ότι θεωρούμε πως είναι πιθανότερο να υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες", είπε χαρακτηριστικά η κ. Sarah Carlson.

Η ίδια τόνισε πως ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πιθανή απόφαση για υποβάθμιση θα είναι η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς "αυτό είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία" της κυβέρνησης.

"Αυτό που θα εξετάσουμε είναι αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποφέρουν καρπούς και στη συνέχεια θα βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το τι σημαίνει αυτό για την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας", διευκρίνισε.


Ικανοποιημένο το οικονομικό επιτελείο

Σχετικά με την ανακοίνωση του οίκου Moody’s για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, το υπουργείο Οικονομίας σχολιάζει:

"Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του οίκου Moody’s, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία ("Α") και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας".

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με τη σημερινή υποβάθμιση της Moody’s κατά κάποιο τρόπο κλείνει ένας κύκλος υποβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία, και η σημερινή απόφαση είναι ένα πρώτο βήμα που δείχνει ότι αρχίζουμε να πείθουμε τις αγορές.

«Δεν χαλαρώνουμε, κρινόμαστε και θα κρινόμαστε συνέχεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε σημείο να φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε αγορά για την ικανοποίηση των δανειακών αναγκών του δημοσίου. Το α’ εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείο Οικονομικών θα αντληθεί το 40% των δανειακών αναγκών του επόμενου έτους, συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top